• Dobavitelji, Novo 24.06.2020

  Prenova spletne strani je v največ primerih motivirana iz vzgibov lastnikov in urejevalcev spletnih strani, zaradi izboljšanja izgleda zastarele internetne strani, ki ni več v skladu s časom in sodobnimi spletnimi trendi.

  Nemalo lastnikov spletnih strani, k prenovi svojih spletnih strani, pristopi zaradi opzaovanja napredka (v dizajnu) spletnih strani, konkurentov, čeprav bi morali biti vzgibi za prenavljanje spletnih strani, pravzaprav vse prej, drugje, kot zgolj pri estetsko bolj všečnem, sodobnem in v trendu, dizajnu spletne strani.

  V spodaj objavljenih nasvetih, so objavljeni napotki, ki se jih splača, hkrati z grafično prenovo spletne strani, pravtako upoštevati – še posebej, v kolikor svoje spletne strani, prenavljate zato, da bi na njih izboljšali vidnost speltnih strani, prodajne rezultate iz spletnih strani ali druge spletne cilje, ki ste jih s svojimi spletnimi stranmi, sploh želeli doseči ob postavljanju vaših internetnih strani.

  NAMIG: Aktualni, preverjeni nasveti za prenovo spletnih strani v prodajno učinkovite spletne strani, bodisi iz vidika izboljševanja obiskanosti in vidnosti spletnih strani (SEO), bodisi iz vidika izboljšanja konverzij na spletnih straneh ali “zgolj” iz vidika prenove uporabniške izkušnje spletnih strani, so objavljani, na povezavi Nasveti za podjetništvo MatijaZajšek.com.

  Razlogi za prenovo spletnih strani

  Med glavne razloge za prenavljanje spletnih strani, sodijo:

  • grafična in na sploh,v celoti, vizualna prenova spletnih strani (za potrebe sledenja sodobnim trendom na področju postavljanja in izgleda internetnih strani)
  • tehnična prenova spletnih strani (za potrebe prikazovanja spletnih strani na različnih napravah s katerimi obiskovalci internetnih strani, dostopajo do spleta)
  • vsebinska prenova spletnih strani (za potrebe izboljšanja prodajnih in drugih ciljev internetnih strani)
  • konceptualna/celovita prenova spletnih strani z namenom popolne spremembe načina komuniciranja internetnih strani s ciljano javnostjo (ki je pogosto povezana s celovitim strateškim zasukom podjetja na spletu, npr. iz nekdanjih spletnih vizitk, prenova v marketinško/prodajne spletne strani z namenom izboljševanja prodajnih rezultatov)

  NAMIG: V kolikor potrebujete dodatne informacije ob prenavljanju vaših spletnih strani, preverite svetovanje za marketing, na povezavi. Ponudba za marketinško svetovanje na povezavi vključuje pripravo trženjskih strategij spletnih strani, svetovanja za prodajo preko različnih kanalov (prodaja preko Amazona, Google Adsense, lead generation spletne strani, itd…)

  Prenova spletne trgovine z regali za dnevne sobe [Pohištvo123.si]

  Na spodnji sliki je prikazana nedavno prenovljena spletna trgovina Pohištvo123.si, ki jo slovenski kupci pohištva, pretežno poznajo po njihovi (cenovno ugodni) ponudbi regalov za dnevne sobe. Po prenovi spletne trgovine se je že tako zadovoljiva prodaja regalov preko spletne trgovine, samo še izboljšala (cene regalov za dnevne sobe v trgovini Pohištvo123.si, poglejte spodaj):

  prenova spletne strani trgovine pohistvo123

  Na kaj se osredotočiti ob prenovi spletne strani

  V odvisnosti od ciljev prenavljanja spletnih strani je osredotočenost pri prenavljanju slednjih, lahko skoncentrirana na različne elemente:

  • ko želimo izboljašati prodajno učinkovitost svojih spletnih strani, bo glavna osredotočenost prenove spletnih strani, usmerjena v izboljševanje konverzij na spletnih straneh
  • ko želimo s prenovo spletnih strani doseči izboljšanje spletne vidnosti oz. več obiskovalcev na spletno stran, naj bo glavna usmerjenost prenavljanja spletnih strani, usmerjena v optimizacijo spletnih strani. S prenovljenim pristopom in izboljšanjem SEO optimizacije spletnih strani, dosegamo boljše uvrstitve naših spletnih strani, v iskalniku Google, hkrati pa preko t.i. long tail spletnih vsebin, poskrbimo za reden dotok novih obiskovalcev na naše spletne strani
  • v kolikor želimo s prenavljanjem spletnih strani doseči njihovo pojavnost na različnih speltnih kanalih, se osredotočimo predvsem na vsebinsko prenovo spletnih strani s katero zagotovimo kreiranje spletnih vsebin, s katerimi lahko na enostaven način, komuniciramo s spletnimi publikami, na različnih spletnih kanalih, hkrati pa se vse te publike na različnih internetnih kanalih, “stekajo” na naše spletne strani, na katerih imamo cilj doseči konverzije

  Primer vsebinske prenove posamezne spletne vsebine na prikazu otroških igral za javne površine

  Iz področja ustreznega ustvarjanja spletnih vsebin na spletnih straneh, je prenova spletnih vsebin, iz vidika ažurnosti in aktualnosti informacij, na spletnih straneh, priporočljiva na vsake 3 ali 4 mesece (v odvisnosti od panoge in tudi sezone iskanj posameznih spletnih vsebin).

  Spodaj poglejte primer redne prenove spletne vsebine, ki govori o otroških igralih za javne površine. Podjetje Kreal, vsake 4 ali 4 mesece, dopolni/prenovi url naslov na katerem so predstavljena igrala za otroke, s čimer posledično, narašča tudi samo kazalo znotraj vsebine o otroških igralih:

  prenova spletne vsebine otroska igrala kreal

  NAMIG: Če ste lastnik spletne trgovine, ki jo želite prenoviti, ker vam ne prinaša zadovoljivih prodajnih ali marketinških rezultatov, priporočamo ogled zapisa Kako odpreti spletno trgovino. Kljub temu, da so nasveti namenjeni predvsem tistim, ki šele začenjajo s svojimi spletnimi trgovinami, so v njih objavljeni tudi napotki, ki bi jih morala upoštevati tudi marsikatera (neučinkovita) spletna trgovina. Od tega kako sploh začnete z izbiro produkta in izbiro strategije spletne prodaje do napotkov kako odprete spletno trgovino (na pravilen način).

  Prenova spletnih strani iz vidika SEO optimizacije [primer ebonitete.si]

  Prva bonitetna agencija (ebonitete.si) se je ob prenovi svoje spletne strani, v t.i. mobile friendly spletno stran, odločila tudi za prenovo SEO optimizacije svoje strani, s čimer bo prenova prispevala k boljšemu prikazu njihove ponudbe na mobilnih napravah, kakor tudi k boljšemu prikazu celotne spletne strani ebonitete v iskalniku Google. SEO optimizacija prispeva k temu, da Google bolje razume spletno stran, posledično pa, čim več SEO pravil, kot upoštevamo, Google, spletno stran, uvrsti višje v svojem iskalniku. Prikaz paketov za različna bonitetna poročila poglejte na spodnji sliki:

  prenova spletne strani seo optimizacija

  Prenova spletnih strani s šopki rož [Sanjski-Sopek.si]

  Na spodnji sliki so prikazane prenovljene spletne strani, ki so se sicer pred prenovo, osredotočale pretežno na cvetlično dekoracijo porok, sicer pa je po prenovi zaživela tudi njihova spletna trgovina (ki je postavljena na pododomeni glavne spletne strani).

  Na sliki je prikazana ponudba šopkov rož spletne trgovine Sanjski-Sopek.si, ki v pomladnih mesecih (marec,…) dosega vrhunske prodajne rezultate, marsikateremu slovenskemu kupcu šopka rož pa je prenovljena spletna trgovina Sanjski-Sopek.si ostala v spominu, da je pri njih rezervacijo šopkov rož potrebno opraviti zelo hitro, saj bolj kot se bližata dan žena in materinski dan, zaloga v trgovini, hitro kopni:

  prenova spletnih strani sanjski sopek

  Kako se lotiti prenove [in kaj prenoviti na spletni strani]

  • za prenovo dizajna in estetskega izgleda spletnih strani, se odločimo takrat, ko naše spletne strani že dosegajo prodajne in druge marketinške konverzije, hkrati pa je tudi obisk na naših spletnih straneh, že zadovoljiv. S premišljenim in v izboljšanje uporabniške vrednosti, prenovljenih spletnih strani, usmerjenim dizajnom, bomo konverzije spletnih strani samo še izboljšali (a nikar ne pozabimo, da enaka verjetnost, da bomo s prenovo spletnih strani, konverzije izboljšali tudi obratna – ni namreč nemogoče, da s prenovo spletnih strani, konverzij ne poslabšamo).
  • prenavljanja CTA gumbov (t.i. gumbov in drugih grafičnih elementov, ki pozivajoobiskovalce spletnih strani k izvedbi določene akcije (npr. nakup, naročilo, oddaj e naslov, itd…) se lotimo na podlagi testiranj. To so t.i. A/B testiranja preko katerih obstoječim obiskovalcem spletnih strani ponujamo prikaz spletnih strani v A ali B opciji in tista opcija, ki prinaša boljše konverzije, je kasneje podlaga za prenovo spletnih strani.
  • iz vsebinskega vidika se je prenavljanja spletnih strani, najbolj priporočljivo lotiti iz vidika izboljšanja zadovoljevanja t.i. search intenta obiskovalcev spletnih strani, saj so slabe konverzije največkrat posledica zadovoljevanja napačnega search intenta z obstoječo spletno vsebino. Zadovoljitvi search intenta mora na prenovljenih speltnih straneh TAKOJ slediti poziv k kaciji (CTA), saj je logično, da obiskovalcev spletnih strani, s spletnimi vsebinami, ne želimo samo zadovoljiti, ampak jim moramo proaktivno ponuditi naše storitve in produkte (če tega ne bomo sposobni na lastnih spletnih straneh, potem bo to sposobna bolje urediti naša konkurenca).

  NAMIG: Pred prenavljanjem spletnih strani, se poskušajte “oborožiti” s čimveč informacijami o ciljih spletnih strani, predvsem o prodajnih in marketinških ciljih vaših spletnih strani. Še posebej pri podjetništvu na spletu, bi prenovljene spletne strani, morale strmeti k temu, da postajajo vedno bolj učinkovita prodajna in marketinška orodja, ne pa zgolj (Različno drage) spletne vizitke. Glavne razloge zakaj se vam čim več znanj o spletni prodaji in marketingu, splača pospraviti pod lastno streho, smo objavili v prispevku, na povezavi. Dodatne, uporabne informacije o razlikah med spletno prodajo in spletnim marketingom, smo opisali v članku, kjer je opisan naš pretekli seminar o spletni prodaji.

  Primer prenovljene spletne strani z naravnimi razkužili

  Spletna trgovina TakoLepo.si je slovenskim kupcem tako ali tako že poznana kot ena izmed vodilnih trgovin na spletu, ki ponuja naravno kozmetiko, v času korona krize pa so še večjo prepoznavnost dobili tudi zaradi svojih naravnih razkužil za roke.

  Prenovljena spletna trgovina TakoLepo.si in njihov prodajni hit naravno pršilo za roke, je prikazano na spodnji sliki:

  prenova spletne trgovine takolepo

  Viri in dodatne informacije

  1 – 27 napotkov za prenovo spletne strani [na podlagi marketinških študij]; angl. Orbit media

  2 – Prikaz prenovljene spletne strani TriglavSkladi

  Posted by Mitja @ 1:13 pm

Povezave