• Dobavitelji 07.04.2020

  Vnetje ali artritis kolka je zdravstveno stanje, kjer je potrebna zdravniška obravnava. Vnetje kolka povzroča bolečine, omeji gibljivost sklepa in povzroči nepravilni hojo, ki lahko vpliva tudi na ostale sklepe.
  Preberite kaj je vnetje kolka, zakaj pride do artritisa in kako lahko lajšamo akutno bolečino ter ohranjamo sklep zdrav. Na koncu prispevka, vam ponujamo tudi vaje, ki so primerne za kolke in jih lahko izvajate doma.

  Kaj je vnetje kolka?

  Vnetje kolka je revmatsko obolenje in je lahko vzrok za hude bolečine, poslabša gibljivost sklepa in otežuje hojo.
  Kaj je revma oz. revmatsko obolenje in kaj vse spada pod to vrsto bolezni, si lahko preberete na strani, kjer natančno to opišemo revma-magus.si.Ko boste zapis o revmi prebrali v celoti, boste razumeli, zakaj nastanejo pri tej vrsti bolezni bolečine, ki nakazujejo na vzroke, ki se jih lahko ubranite.

  Pri obremenjevanju kolka pride do obrabe hrustanca, kar imenujemo artroza. To je čisto navaden, življenjski proces v sklepu; vendar lahko pri pretirani obremenitvi, ko je narava dela takšna, da ponavljate ene in iste gibe več ur dnevno, pride do obrabe – poškodbe hrustanca. Hrustanec je tanka plast bele, gladke snovi v sklepu, ki skrbi, da sklep gladko drsi in se giba. Če se hrustanec obrabi, ta površina ni več gladka, ampak je hrapava, celo napokana. To povzroča trenje v sklepu, nastanejo okruški, ki povzročajo vnetje. Poleg okruškov v sklepu, ki lahko privedejo do vnetja, pa so še bolj nevarni izrastki oz. osteofiti na delih kjer ni več hrustanca. Ti nastanejo zaradi obrabe in pritiskajo na živec ali ga dražijo. Vse opisano privede do vnetja kolka in hudih bolečin, ki okrnejo kvaliteto življenja.

  Poznamo dve vrsti vnetnega obolenja kolka:

  • bakterijsko vnetje, ko se vname kolk zaradi okužbe, navadno s streptokoki ( npr. angina ) in jo spremlja visoka vročina ter splošno slabo počutje,
  • nebakterijsko vnetje, ko se vname kolk, ki ni povezan z bakterijo, ampak je vzrok drugačen ( npr. artroza- obraba sklepa, poškodba hrustanca… ).

  Poznamo tudi dve najpogostejši obliki vnetja kolka, ki nastaneta zaradi sistemske bolezni:

  • revmatoidni artritis kolka je autoimuna bolezen, ki navadno prizadene več sklepov.
  • ankilozirajoči spondilitis kolka je kronično vnetje, ki navadno napade križne sklepe v hrbtenici, a je znano tudi za kolk.

  Vzrok za vnetje kolka

  Vnetje kolka lahko ima različne vzroke. Smo že omenili, da nekaterih se ne da razložiti in niso jasni niti zdravnikom, pri nekaterih je vzrok jasen.
  Najpogostejši vzrok, da pride do artritisa kolka, je artroza. Artroza je obraba sklepa, ko se najprej začne obrabljati hrustanec v sklepu, naprej se poškoduje tudi kost, nazadnje pa okruški in izrastki dražijo sklep in tako nastane vnetje kolka.

  OSTEOARTROZA je najpogostejša vrsta artroze, ki je hkrati tudi zelo pogosta v kolčnem sklepu. Če vas zanima kaj natanko je osteoartroza, ki je vzrok za vnetje v kolku, kakšne so vrste in vzroki, si preberite več na magus.si-osteoartroza.
  Pišemo tudi o fizikalnem in operativnem zdravljenju osteoartroze, ter o tem kaj lahko storite sami pri tem. Vabljeni k branju, saj je izobraževanje pacienta o svoji bolezni zelo pomembno.

  Vnetje kolka

  Artroza je drugo ime za obrabo sklepa. Če vas zanima, kaj povzroča obrabo sklepa, zakaj se obrabi hrustanec in kakšne vrste artroz poznamo, si preberite zapis, ki govori prav o tem. Na artroza-magus.si boste izvedeli tudi kako to bolezen zaustavimo ter mnenja ljudi, ki imajo artrozo kolka. Ko boste prebrali ta zapis, boste za vedno razlikovali artrozo od artritisa.

   

  Drugi vzrok za nastanek artritisa v kolku je preobremenjenost sklepa zaradi prevelike telesne teže. Zato je nujno vzdrževati primerno telesno težo in fizično aktivnost, ravno tako je pomembna prehrana. Nekateri so celo prepričani, da tudi prehrana vpliva na vnetja, ki se dogajajo v našem telesu, vendar o tem ni nikakršnih kliničnih dokazov.

  Vzrok za vnetje kolka je tudi poškodba sklepa. Če ste bili udeleženi v kakšni delovni ali prometni nesreči, kjer je bil vaš kolk poškodovan, se je najverjetneje poškodoval tudi hrustanec. Kadar je v katerem koli sklepu poškodovan hrustanec, je to velika nevarnost, da pride do vnetja. Hrustanec je snov, ki skrbi za gladko drsenje sklepa, če pa je hrustanec poškodovan ( napokan ), potem sklep ne drsi gladko. Če se v sklepu zadržujejo delčki hrustanca, ki so se odkrušili od celote, to povzroči vnetje.

  Sistemsko obolenje imunskega sistema je vzrok za vnetje kolka, na katerega pacient nima vpliva, prav tako nimate vpliva na dednost, ki je tudi lahko vzrok za artritis v kolku.

  Simptomi vnetja kolka

  Pri vnetju kolka, sklep postane boleč. Bolečina je tista, ki navadno prva pove, da nekaj ni vredu. Bolečina kolka je vedno največja zjutraj, ko pa se sklep razmiga, bolečina pojenja, vendar se ob obremenitvi spet pojavi.

  Zaradi bolečine je vsekakor omejenost gibanja oz. gibljivosti kolka. To se prepozna tudi pri hoji. Predvsem so težave po stopnicah, veliko bolj pri hoji navzdol kot tudi pri hoji v hrib in sestopu.

  Bolečina se čuti iz kolka po zadnjici ali sprednji strani kolka, tudi do kolena, prav tako boli v dimljah.

  Nekateri simptomi se razvijejo z leti, nekateri takoj po poškodbi, odvisno od vrste vnetja.

  Kaj storiti, če imate artritis kolka?

  Ne glede na vzrok nastanka vnetja kolka in vrste artritisa, se vsekakor priporoča, da ostanete aktivni. Kljub bolečini je potrebna fizična telesna aktivnost, drugače se stanje v sklepu še drastično poslabša.
  Priporoča se hoja po ravnem, mehkem terenu, da pa razbremenite boleči kolk, uporabite oporo v obliki pohodne palice. Razbremenitev kolka je pomembna. Še boljša vrsta športa za bolnike z vnetjem kolka je kolesarjenje ali plavanje. Znano je, da plavanje ne obremenjuje sklepov, za to je tovrstni šport primeren tudi za vnetje kolka.

  Vsekakor je potreben obisk osebnega zdravnika, ki vas napoti k specialistu revmatologu. On, skupaj z vašo pomočjo, bo izbral pravšnjo terapijo za vas. Vedeti morate, da prav temeljit pogovor z zdravnikom, privede do najboljših rezultatov za vas. Predpisal vam bo protibolečinske tablete kot tudi antirevmatike, da se vnetni proces v telesu umiri. Zdravnik vam lahko predpiše tudi fizikalno rehabilitacijo, kjer bo poudarek na pravilno izvedenih vajah, ki jih izvajajte tudi doma. Ena izmed pravih vrst terapij je tudi magnetna terapija.

  Magnetna terapija za vnetje kolka

  je ena izmed boljših terapij za vnetje kolka. Gre za del fizikalne terapije v zdravstvenem domu ali toplicah, ki je zdaj na voljo tudi za uporabo doma.
  Magnetna terapija deluje v globino sklepa, ter pospeši regeneracijo celotnega sklepa, tudi hrustanca, ki je lahko glavni vzrok za nastanek vnetja. Da je magnetna terapija uspešna vrsta, so dokazali tudi s klinično raziskavo v tujini ( 1 ).

  Magnetna terapija – blazina Magus je enostavna za uporabo, saj nima kompliciranih navodil in je učinkovita metoda brez neželenih stranskih učinkov.

  Vaje

   

  VIR 1: študija vpliv magnetne terapije na hrustanec v sklepu

   

   

  Posted by Mitja @ 10:53 am

Povezave