• Dobavitelji, Novo 03.09.2020

  V tem prispevku je natančno razloženo kaj je spletno oglaševanje, kako deluje spletno oglaševanje, kako izberete ustrezno vrsto spletnega oglaševanja za svoj posel in tudi namigi o tem ali se samostojno lotiti spletnega oglaševanja ali ga zaupati digitalni agenciji.

  Tisti, ki boste v celoti “predelali” spodnji zapis, boste znali za svoj posel izbrati pravo vrsto spletnega oglaševanja, posledično pa bo vaše spletno oglaševanje učinkovitejše, hitreje prinašalo rezultate in za oglaševanje na internetu ne boste zapravljali marketinških sredstev za kanale, ki za vaš posel, niso najbolj ustrezni.

  Kaj je spletno oglaševanje

  Spletno oglaševanje je promocija vašega posla, storitev oz. dejavnosti na spletu, pri čemer zaradi potrebe po tem, da je vaše oglaševanje na internetu čimbolj učinkovito, upoštevamo različne zakonitosti oglaševanja na različnih spletnh kanalih.

  Oglaševanje na spletu, je z razvojem interneta, ves čas v porastu, saj se vedno več podjetij zanima za spletno oglaševanje in učinkovit razvoj spletne prodaje. Vendar se marketinški budžeti za oglaševanje “selijo” iz manj popularnih spletnih kanalov na aktualne in bolj popularne, hkrati pa ni vsak spletni kanal primeren za oglaševanje vsake vrste spletnega posla.

  Spletno oglaševanje je, v večini primerov, internetna promocija podjetij, njegovih dejavnosti, storitev in produktov na način, da spletni platformi, na kateri želimo oglaševati podjetje, plačamo za večjo vidnost in izpostavljenost.

  Izppostavljenost in večjo spletno vidnost želite podjetja doseči zaradi namena brandinga (znamčenja), zaradi potreb po večji ali/in hitrejši prodaji, zaradi pridobivanja novih poslov ali novih sledilcev.

  Preberite še Ključni elementi uspeha pri spletnem nastopu – spletna prodaja marketing in oglaševanje

  Kako deluje spletno oglaševanje

  Spletno oglaševanje na vsakem izbranem spletnem kanalu deluje drugače in ima drugačne zakonitosti, ki jih je potrebno upoštevati, hkrati pa z različnimi spletnimi kanali, na drugačen način, oglašujemo in zasledujemo drugačen cilje.

  Spodaj je nekaj primerov kako deluje spletno oglaševanje na posameznih spletnih kanalih:

  Spletno oglaševanje na Googlu

  Spletno oglaševanje na Googlu se imenuje Google Ads. Oglaševanje s pomočjo Google Ads deluje tako, da podjetja zakupite ključne besede, za katere želite, da se spletna stran vašega podjetja, nahaja na prvi strani Googla (kjer je največ spletnega prometa in Googlovih uporabnikov).

  Če npr. prodajate radiatorje, veste pa, da besedico “radiatorji”, v Google, vtipka določeno število uporabnikov Googla, bi utegnila ta beseda biti ustrezna za zakup, saj bo posledično, preko oglasa, vašo spletno stran opazilo največ teh, ki je v Google vtipkalo besedo radiatorji.

  Seveda Google Ads oglaševanje ni tako enostavno kot je razloženo v zgornjem primeru, saj je pri izbiri ustreznih ključnih besed, potrebno biti previden (da izberemo t.i. profitabilne ključne besede, preko katerih kupci dejansko izvršijo nakupe), saj v nasprotnem primeru investiramo denar v zakup ključnih besed, preko katerih kupci šele primerjajo med produkti, razmišljajo o nakupu ali šele samo zbirajo ideje in informacije o produktih in storitvah.

  Spletno oglaševanje na LinkedIn-u

  Spletno oglaševanje na omrežju LinkedIn je priporočljivo predvsem za podjetja, ki želijo svoje poslovanje razširiti v tujino in pa tudi za podjetja, ki delujete predvsem na BTB trgu.

  Spletno oglaševanje na LinkedIn-u deluje tako, da zakupite prikaze oglasov, pri čemer lahko podjetja samostojno odločate komu (kakšni ciljni publiki) se naj ti oglasi prikazujejo.

  S svojimi oglasi na LinkedIn-u lahko določite, da se oglasi prikazujejo drugim podjetjem, ki jih zanima vaša branša, direktorjem, nabavnikom, dobaviteljem, lahko pa določate tudi geografsko prikazovanje oglasov (ko ciljate na točno določen trg).

  Možnosti nastavitev prikazovanja LinkedIn oglasov je ogromno ravno z namenom, da je vaše spletno oglaševanje na LinkedIn-u čim bolj ciljano (targetirano) in s tem, posledično, tudi bolj učinkovito.

  Spletno oglaševanje na Facebooku

  Oglaševanje na Facebook pravtako omogoča ogromno nastavitev:

  • komu se naj prikazujejo oglasi (spol, starost, izobrazba, geografska lokacija, interesi,…)
  • kdaj se naj prikazujejo oglasi
  • koliko oglasov se naj prikazuje v izbranem obdobju oglaševanje, itd…

  Pri Facebook oglaševanju velja opozoriti na to, da je učinkovitost oglaševanja na Facebooku, odvisna od tudi same sestave oglasa. Slabo pripravljeni oglasi so na Facebooku zavrnjeni, sicer odobreni oglasi pa lahko, v kolikor niso kakovostni in atraktivni, zelo podražijo spletno kampanjo na Facebooku.

  Po drugi strani, strokovnjaki in specialisti za oglaševanje na Facebooku, dosegajo danes tudi že takšne kakovosti oglasov, da se njihova cena že praktično približa nuli, s čimer je posledično spletno oglaševanje na Facebooku, izjemno poceni in učinkovito.

  Facebook lahko odlično izkoristite za spletno oglaševanje, še posebej tisti lastniki spletnih strani, ki ste svoje spletne strani, prenovili. Prenova spletne strani je odličen vzvod in razlog, da svojim obiskovalcem na Facebooku, poveste, da imate novo spletno stran.

  Kako izbrati ustrezno vrsto spletnega oglaševanja za svoj posel

  Ustrezno vrsto spletnega oglaševanja izberete tako, da najprej določite/idenitificirate spletno publiko.

  Ko imate znane najbolj standardne lastnosti vaše ciljne spletne publike (starost, izobrazba, interesi, demografija, geografska lokacija, njihove težave in problemi,..) začnete z identifikacijo spletnega kanala, na katerem se zadržuje vaša ciljna publika.

  Za vsak izmed spletnih kanalov velja, da se na njem zadržujejo in ga uporabljajo različne vrste uporabnikov, vsem je pa skupno, da Google uporablja zdaleč največ spletnih uporabnikov.

  Zato začnite svoje posel oglaševati najprej na Googlu, nato pa spletno oglaševanje razširite še na druge spletne kanale (po tem, ko vam Google oglaševanje že prinaša rezultate).

  V kolikor ste bolj na tesnem z oglaševalskim budžetom ali niste vešči zakonitosti Google oglaševanja, vam ostajata na voljo dve poti:

  • ali se priučite oglaševanja na Googlu sami (ali prepustite, da oglaševanje podjetja na Googlu, za vas izvaja kakšna internet marketing agencija
  • ali pa zastavite svojo strategijo na Googlu tako, da začnete pridobivati organski, naravni, t.i. neplačan obisk na spletni strani. To dosegate s t.i. SEO optimizacijo svoje spletne strani, lep, temeljit primer kako se sestavi SEO strategija, pa poglejte na povezavi, kjer je v celoti napisana SEO strategija spletne strani Ban&Ban.si

  Primeri učinkovitega spletnega oglaševanja in spletnega nastopa na Googlu

  Spodaj sta na kratko opisana 2 primera učinkovitega spletnega oglaševanja in spletnega nastopa brez plačljivega Google oglaševanja

  Kako spletno oglaševanje izvaja bonitetna hiša ebonitete.si

  Ebonitete.si so bonitetna hiša, ki se je, zaradi svoje velike prepoznavnosti v svetu podjetništva (saj ebonitete.si omogočajo pregled bilanc stanja in poslovnih izidov podjetij) podala preko zgoraj opisane metode spletnega oglaševanja, SEO optimizacije.

  SEO optimizacija je bonitetno hišo ebonitete, pripeljala na prvo stran Googla, za prvi finančni agenciji, vse najpomembnejše ključne besede, kako konkretno pa se izvaja optimizacija njihove spletne strani za višje urvstitve na Googlu, pa si poglejte v članku na povezavi (kjer je SEO optimiziran zapis s katereim je opisana njihova bonitetna hiša).

  Kako spletno oglaševanje izvaja velika otroška trgovina Pikapolonica.si

  Spletno trgovino Pikapolonica poznamo vsi, saj sodijo med ene večji spletnih trgovin, kjer za svoje otroke najdete dobesedno vse (sedeži za kolo, skiroji, rolerji, previjalne komode, otroške postelje, itd….).

  Pikapolnica.si več kot uspešno oglašuje na številnih spletnih kanalih (Facebook, Google, Instagram, YouTube, itd…), da pa je njena oglaševalska spletna kampanja več kot očitno, uspešna, dokazuje tudi dejstvo, da je Pikapolonica, odlično pozicionirana tudi na hrvaškem trgu.

  Dodatne informacije

  1 – Spletno oglaševanje – Wikipedia

  Posted by Mitja @ 12:35 pm

Povezave