• Dobavitelji, Novo 22.10.2020

  Osteoporoza: pregled za merjenje gostote kostne mase se imenuje denzitometrija. Pregled za osteoporozo je samoplačniški in ga opravlja veliko institucij po Sloveniji.
  Kdaj na pregled ali vam predpiše zdravnik? Kam poklicati za pregled? Cena za pregled gostote kostne mase? Vse to, si preberite v naslednjem prispevku:

  Osteoporoza pregled

  Osteoporoza pregled pomeni, da si preverimo gostoto kostne mase in se imenuje denzitometrija. Osteoporoza pregled je pomemben zato, da pravočasno ugotovimo, če naše kosti postajajo porozne. Porozna kost pomeni, da je luknjičasta oziroma ni več tako gosta in trdna. Osteoporozna kost je velika nevarnost za zlom kosti, saj se dosti hitreje prelomi ali poči, kot zdrava kost.

  Kaj je osteoporoza in vzroki zanjo?

  Osteoporoza je bolezen okostja, ko začnejo kosti izgubljati na gostoti kostne mase. Je dosti bolj značilna za ženske kot moške, saj je pogojena z delovanjem hormonov.

  osteoporoza pregled

  Da bi natančneje vedeli kaj je osteoporoza, vas vabim, da si preberete strokoven prispevek na to temo in izvedeli boste vse o tej bolezni. Tako boste tudi lažje razumeli vse o pregledu in zakaj ter kdo ga potrebuje.

  Vzroki za osteoporozo so lahko:

  • primarni vzrok za osteoporozo je neravnovesje hormonov v telesu ob prehajanju v menopavzo. To je močno povezano s staranjem. Takrat v ženskem telesu poteka vihar, ki naredi tudi škodo. To je vsekakor osteoporoza, ko se izgublja na kostni gostoti in začnejo kosti postajati porozne.
  • sekundarni vzroki za osteoporozo so drugi dejavniki, ki povzročijo redčenje kostenine, to so lahko zdravila ( Medrol )ali kakšna pridružena bolezenska stanja. Zelo pogosto je to astma, zaradi zdravil.

  Kdaj na pregled za osteoporozo?

  Zdravnik priporoča pregled za osteoporozo ženskam, ki prehajajo v menopavzo. Menopavza je obdobje pri ženskah, ko izgubijo menstruacijo in se v ženskem telesu navadno poruši hormonsko ravnovesje in se posledično naredi škoda v obliki poroznih kosti. Zato je pregled za osteoporozo priporoča okoli 50. leta starosti. Pri teh letih se da narediti še ogromno, če pregled nakaže možnosti za razvoj poroznih kosti.

  osteoporoza pregled po 50.letu
  Pri moškem spolu je nevarnost za osteoporozo manjša, vendar je največkrat pokazatelj pri moškem, zlom kosti. Šele takrat se ugotovi, da ima porozne kosti.

  Splošno povedano se pregled za osteoporozo priporoča osebam:

  • z osteoporoznim zlomom v družini,
  • z zlomom v odrasli dobi pri majhnem padcu ali udarcu,
  • ženskam ob prehodu v menopavzo in moškim starim nad 65 let,
  • kadilcem,
  • pri prekomernem uživanjem alkohola,
  • z nizko  telesno težo,
  • z nastopom menopavze pred 45 letom,
  • z izgubo menstruacije za daljša obdobja (več kot 1 leto),
  • ki se zdravijo z nekaterimi zdravili (glukokortikoidi, zaviralci hormonov,…),
  • z nekaterimi boleznimi (npr.: bolezni ščitnice, revmatske bolezni,…).

  NAMIG: Vas muči vnetje kolka? Preberite več o tem kaj je vnetje kolka, kakšni so vzroki za vnetje kolka, simptomi in ostalo, na povezavi Vnetje kolka.

  Osteoporoza posledice

  Osteoporoza ima za najhujšo posledico zlom kosti. Kost se zlomi zato, ker je porozna, ni več tako trdna in prožna, saj je izgubila na gostoti. Zato je pomembno zgodnje odkrivanje osteoporoze, da lahko zlome preprečimo. Že manjši padec, udarec ali napačen gib, lahko povzroči, da se porozna kost zlomi.

  Gospa Vanda iz Tolmina: “Kosti in sklepi so me že dlje časa boleli, pa sem mislila, da sem utrujena. Ko pa sem en dan brisala posodo in sem nerodno stopila in padla, sem si zlomila kolk. Po operaciji mi je operater povedal, da imam visoko osteoporozo. Da je to glavni razlog za zlom kolka, če bi imela zdrave kosti, se kolk ob takem padcu ne bi zlomil.”

  Da bi preprečili zlom kosti je potrebno pravočasno odkriti osteoporozo. Če vas zanima hitro celjenje kosti po zlomu, si preberite na povezavi.

  Osteoporoza pregled: kakšna je cena?

  Pregled za osteoporozo je samoplačniški in vam ga ali priporoča zdravnik ali se zanj odločite sami, ker želite preveriti stanje vaših kosti.
  V izrednih primerih, ko se kost zlomi in želijo v bolnišnici preveriti ali gre tudi za osteoporozo, se le ta opravi brezplačno.

  Pregled stane med 40 Eur do 60 Eur. 
  Cena pregleda za osteoporozo je odvisna od tega ali pregled zajema tudi posvet pri zdravniku, ki vam izvid pojasni in vam razloži morebitno zdravljenje.

  Kdo opravlja pregled za osteoporozo?

  Pregled za osteoporozo oziroma meritve za ugotavljanje kostne gostote opravljajo različne institucije po celi Sloveniji; tukaj jih naštejemo le nekaj iz različnih regij:

  • diagnostika Clarus, Ljubljana, telefon: 01 2000 910, cena: 50€
  • Dc – Bled, cena pregleda: 40€ + mnenje zdravnika dodatnih 20€ ( 1 )
  • denzitometrija medicinska diagnostika, Nova Gorica, telefon: 05 393 67 75, cena: 40€ ( 2 )
  dezintometrija

  Aparat za merjenje kostne gostote

  Kako izgleda pregled?

  Pregled za osteoporozo je povsem neboleč postopek, ki v povprečju traja 15 minut. Uležete se na oblazinjeno mizo ( poglejte zgornjo sliko aparata za merjenje kostne gostote, miza je vijolične barve ) na hrbet in pod noge, pod koleno vam nastavijo kocko, da imate kolena pod 90 stopinj. Tako je vaša hrbtenica popolnoma ravna in pripravljena, da se dobro pregleda. Na mizi ležite oblečeni.

  Kaj nam pove pregled za osteoporozo?

  Pregled za osteoporozo nam pove ali so naše kosti porozne, se pravi so izgubile na trdnosti in je zato nevarnost za zlom kosti večji. Po pregledu, ki traja 15 minut, dobite izvid. Na izvidu je zapisano marsikaj, najpomembnejši je podatek: T -.

  Pri meritvi kostne mase se dobi rezultat v izmeri označeni z T; kadar je vrednost od -1 do -2,5 govorimo o osteopeniji. Pod -2,5 je govora o osteoporozi. Razlika med osteopenijo in osteoporozo je v izgubi kostne gostote. Pri osteopeniji še ni takšnih izgub, govorimo o zmanjšani mineralni gostoti kosti; zato pravimo, da je osteopenija začetek osteoporoze.

  Če pregled zajema tudi posvet pri specialistu, najpogosteje je to dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine, vam med kratkim posvetom pojasni rezultate meritev in stanje kostne mase ter priporoči ustrezne preventivne ukrepe ali zdravljenje.
  Podatki, ki jih pridobimo s pregledom omogočajo pravočasno terapijo in preventivo pri obvladovanju osteoporoze. 

  Preprečevanje osteoporoze

  Preprečevanje osteoporoze se prične na vrhuncu svoje kostne gostote. Tako boste delovali preventivno, kar je bolj pametno, kot začeti razmišljati, ko že imate diagnozo.

  Najboljši način preprečevanja osteoporoze je:

  • fizična aktivnost ( telovadite, tudi z utežmi 5x na teden )
  • prehrana bogata z mlekom ( vir kalcija ), sadjem in zelenjavo
  • vitamin D  je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Vitamin D nastaja v koži, če jo izpostavimo sončnim žarkom ali drugemu viru ultravijolične svetlobe.
  • zmanjševanje stresa in
  • izogibanje drugim dejavnikom življenjskega sloga, ki vplivajo na kostno gostoto ( kajenje, alkohol).

  Preprečevanje osteoporoze z magnetno terapijo

  Magnetna terapija dokazano ( 3 ) deluje pozitivno na gostoto kostne mase, na pospešeno izgradnjo nove kosti ob zlomu in s prav posebnim programom za osteoporozo deluje na preprečevanju. Terapija traja 30 min, naredite lahko dve na dan in nima neželenih stranskih učinkov. Je povsem naravna metoda, ki deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc.

  Magnetna terapija je uspešna metoda za preprečevanje osteoporoze. Če vas zanima več, klik na povezavo

   

  VIR ( 1 ) diagnostčni center Bled: cenik

  VIR ( 2 ): Denzitometrija, Nova Gorica: cenik

  VIR ( 3 ): pubmed.ncbi: klinična študija, ki dokazuje, da magnetna terapija vpliva na gostoto kostne mase in da je uspešna metoda pri zaviranju oziroma izboljšanju osteoporoze ( angleški jezik )

  Posted by Mitja @ 10:36 am

Povezave