• Dobavitelji, Novo 19.08.2022

  Mestno kolo se od športnega razlikuje po videzu, voznih lastnostih in občutkom med poganjanjem pedalov, toda vsemu navkljub je več kot primerno tudi za športnike in ne zgolj za rekreativce.

  Mestno kolo se od športnega več kot očitno razlikuje tako po videzu, kot tudi po voznih lastnostih. Tako je tudi prav!

  Brez najmanjšega dvoma lahko zapišemo, da bi prav vsak izmed nas hitro ločil mestno kolo od športnega, pa četudi se na kolesarjenje ne spozna kaj dosti. Mestno kolo se običajno izdaja že po okvirju, ki je masivnejši in veliko težji od športnega, navadno pa tudi ni odet v tako živahne barvne odtenke, kot velja za slednjega. Okvir mestnega kolesa je nemalokrat tudi za oba spola ženski in zato spominja na videz trapeza, medtem ko moško športno kolo ohranja zgornjo prečno gred.

  Poleg drugačnega okvirja, mestno kolo nemalokrat krasi košara, prtljažnik za prevoz prtljage ter prednje in zadnje luči, ki so na športnem kolesu prej izjema kakor pravilo.

  Pri navajanju bistvenih razlik v videzu med mestnim kolesom in športno izvedenko, pa ne moremo mimo širine in profila pnevmatik, saj so na mestnem kolesu kot veste veliko širše in občutno bolj grobe.

  mestno kolo

  Kako se vozne lastnosti mestnega kolesa razlikujejo v primerjavi s tistimi na športnem?

  Vse zgoraj opisane lastnosti mestnega kolesa še zdaleč ne pripomorejo zgolj k njegovemu posebnemu in svojevrstnemu videzu, ampak odločilno vplivajo tudi na njegove vozne lastnosti. Glavni namen mestnega kolesa je namreč v zagotavljanju čim bolj udobne, varne in zanesljive vožnje med potovanjem do nekega cilja in nazaj, medtem ko je s športnim kolesom, v kolesarskih vodah bolj znanim pod imenom »specialka«, mogoče doseči bistveno višje hitrosti, največkrat ravno na račun udobja.

  Nizka sedežna opora, visoko postavljeno krmilo in široke pnevmatike na mestnem kolesu res ne pripomorejo k aerodinamiki in zmanjšanju zračnega upora, je pa zato občutek med vožnjo z njim neprimerljivo boljši kakor na športnem kolesu. Poleg tega se boste na mestno kolo občutno lažje povzpeli in z njega sestopili.

  Dodati je potrebno tudi to, da športno kolo praktično ne omogoča prevoza nikakršnega tovora, z izjemo bidona za vodo in drugih manjših kosov prtljage, medtem ko boste z mestnim kolesom z lahkoto prevažali celo otroka ali hišnega ljubljenčka. Razlik med športnim in mestnim kolesom je pravzaprav toliko, da se zdi vsaka primerjava med njima nesmiselna in brezpredmetna. Pri tem pa se mnogi vprašajo, ali je mestno kolo primerno tudi za športnika. Odgovor in pojasnitev vam zaupamo v nadaljevanju prispevka.

  Ali je za športnika uporaba električnega kolesa sploh smiselna? Da, vsekakor!

  Mestno električno kolo velika večina prav dobro pozna, o njegovih prednostih in slabosti smo že pisali tudi v enem izmed prejšnjih prispevkov, zato njegovi podrobnejši predstavitvi ne bomo posvečali posebne pozornosti, temveč bomo pojasnili, zakaj je električno kolo vsekakor primerno tudi za športnika.

  Električno kolo še zdaleč ni primerno zgolj za rekreativce in vse tiste, ki se s kolesarjenjem ukvarjajo zgolj občasno in priložnostno, temveč tudi za športnike, saj bodo z njegovo uporabo bistveno lažje ohranjali kondicijo. Kot veste, kljub nameščenemu elektro motorju je namreč potrebno za premikanje na električnem kolesu in vrtenje pedalov še vedno vložiti tudi precej lastne fizične moči, zgolj napor je veliko manjši.

  električno kolo

  Električno kolo je izjemno priporočljivo tudi za športnike, ki okrevate po operacijah, poškodbah ali boleznih

  Ravno zaradi manjšega napora in s tem nižje obremenitve, je električno kolo izjemno priporočljivo tudi za vse športnike, ki okrevate po operacijah, poškodbah ali boleznih ter ste se bili zaradi zdravstvenega stanja primorani za dlje časa odpovedati kolesarjenju.

  Zahvaljujoč električnemu kolesu bo vaš povratek na kolo enostavnejši in predvsem za zdravje prijaznejši, saj boste lahko postopoma večali upor in tako svoje telo počasi privadili tudi na dan, ko se boste zopet podali na svoje športno kolo.

  Posted by Mitja @ 7:59 am

Povezave