• Dobavitelji, Novo 05.07.2019
  uporaba rmana

  uporaba rmanaUporaba rmana v zdravilne namene je poznana že dolga stoletja. Naši predniki so rman uporabljali pri krvavitvah in za pomoč pri celjenju ran. Danes je rmanov čaj najbolj cenjen za lajšanje ženskih težav. Pomaga pri nerednih menstruacijah, pri težavah v meni in pri želodčnih težavah. Rman nabiramo od julija dalje. Za pripravo čaja lahko uporabimo samo cvetove ali pa celo rastlino.

  Cvetove težko trgamo, zato je najbolje, da jih odrežemo s škarjami. Previdno jih posušimo in shranimo za zimo. Uporabimo lahko tudi sveže zelišče, v tem primeru damo nekaj več zelišča. Rmanov čaj lahko uporabimo tudi za izpiranje ran, ki se slabo celijo in za obkladke. Dodamo ga lahko tudi v kopel, posebej blagodejno vpliva na vnete sluznice in nožnično vnetje.

  Uporaba rmana v zdravilne namene

  Rman deluje razkužilno in protibakterijsko. Najbolj razširjena je uporaba rmanovega čaja in rmanovega mazila. Pri menstrualnih težavah in pri težavah v meni uporabimo samo cvetove rmana. Za lajšanje težav z jetri, želodcem in črevesjem, pripravimo čajno mešanico. Rmanu dodamo še repik, skorjo češmina, črno meto in koreniko kolmeža. Iz dveh čajnih žličk čajne mešanice pripravimo poparek in pijemo skodelico trikrat na dan pred obrokom.

  Zraven zelišča rman, ne pozabimo, da imajo zdravilne lastnosti tudi najrazličnejše začimbe. Med temi boste zagotovo našli na prvem mestu začimbo ingver, v članku na povezavi lahko najdete kar 9 zdravilnih lastnosti ingverja.

  Kako pravilno pripravimo čaj iz zdravilnih zelišč?

  Čaj je najpogostejši pripravek iz zdravilnih zelišč. Poznamo več načinov priprave, ki so odvisni od zelišča, učinkovin in od želenega učinka. Pri pripravi čaja ločimo poparek, zavretek, prevretek in polivek. Običajno pripravljamo čaj kot poparek. Kadar niso zeliščem priložena druga navodila, prelijemo dve čajni žlički zelišča s skodelico vode. Premešamo, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Pri nekaterih zeliščih so podana drugačna navodila, predvsem se spremeni količina zelišča in čas ekstrakcije. Na takšen način pripravljamo čaj iz zelišč, ki vsebujejo hlapna olja. Ko skodelico z zeliščem pokrijemo, se vodna para in hlapna olja na pokrovu utekočinita in kapljata nazaj v čaj. S tem ohranimo dragocene zdravilne učinkovine.

  Za pripravo čaja uporabljamo posode iz jenskega jekla, emajla ali porcelana. Izogibajmo se posod iz legiranega jekla, aluminija ali železa, ker lahko pride do nezaželenega medsebojnega delovanja z rastlinskimi sestavinami. (1)

  Utegne vas tudi zanimati: Zdravilne rastline proti glavobolu

  Posted by Mitja @ 9:50 am

Povezave