• Dobavitelji, Novo 20.06.2019
  naravna ognjičeva krema

  naravna ognjičeva kremaNaravna ognjičeva krema je narejena iz ekološko pridelanega ognjiča. Uporabljamo jo za nego kože, predvsem za hitrejše celjenje ran in pri lažjih opeklinah. Ognjičevo mazilo je tudi izredno učinkovito pri brazgotinah po operacijah in pri raznih kožnih obolenjih. Dobre rezultate dosega tudi pri negi občutljive kože, posebej suhe in razpokane kože. Uporabljamo jo lahko pri ekcemih, za blaženje mozoljev in aken, ter za nego razpokanih ustnic.

  Pri pikih žuželk, na obolelo mesto takoj nanesemo malo ognjičevega mazila, pomaga tudi, če nanesemo zdrobljene cvetove ognjiča. Ognjičeva krema je učinkovita tudi pri vnetjih ven, krčnih žilah, hemoroidih in vseh kožnih obolenjih.

  Kakšne učinkovine vsebuje naravna ognjičeva krema?

  V ognjiču se nahaja pomembno eterično olje, ki deluje proti številnim mikrobom, medtem ko saponini preprečujejo naselitev glivic na koži. Triterpenski alkoholi preprečujejo vnetja in zaradi vseh teh učinkovin, se pripravki iz ognjiča uporabljajo za zdravljenje kožnih poškodb. Izvlečki iz ognjiča, so pogosto prisotni v kozmetičnih izdelkih, saj preprečujejo draženje kože in pospešujejo celjenje ran. Vpliv ognjiča na celjenje ran ima velik pomen, saj pospeši delovanje fagocitov in nastanek novih celic.

  Ognjičeva krema in ognjičeva tinktura, pospešita kroženje krvi in tonus kože. Poleg vseh učinkov v izvlečkih ognjiča, tukaj nastopijo tudi karotenoidi, medtem ko polisaharidi stimulirajo imunski sistem. Ognjič ima podoben učinek kot arnika, s tem, da ne draži kože in je popolnoma varen za uporabo. Zeliščarji, ljudem, ki imajo občutljivo in vneto kožo, namesto arnike, priporočajo uporabo izdelkov iz ognjiča, posebej ognjičevo mazilo. (a)

  Kaj je ognjič in kako ga nabiramo za pripravo mazila?

  Vrtni ognjič, Calendula officinalis, je na naših vrtovih izredno priljubljena okrasna in zdravilna rastlina. Cveti od junija, do pozne jeseni in na vrtu zdravi zemljo in odganja škodljivce. Za pripravo naravne ognjičeve kreme, nabiramo oranžne ali rumene jezičaste cvetove.

  Cvetovi imajo značilen vonj in malce aromatičen okus. Kremo lahko izdelamo iz svežih cvetov, lahko pa jih hitro posušimo in hranimo v zaprtih steklenih kozarcih in cvetove uporabimo kasneje. Za izdelavo kreme, tinkture ali drugih izdelkov iz ognjiča, le redko uporabimo cele cvetne koške, steblo in liste, čeprav v starih receptih zasledimo, da lahko uporabimo celo rastlino.

  Na naši spletni strani smo objavili tudi prispevek o seminarju na temo izdelave domače ognjičeve kreme.

  Posted by Mitja @ 8:25 am

Povezave