• Dobavitelji 10.07.2019

    zdravo kosiloV poletnem času se nam prileže lahka hrana, kakšen dan lahko iz jedilnika izpustimo tudi meso. Zdravo kosilo najlažje pripravimo iz sestavin, ki so pridelane ekološko, najbolje na svojem vrtu. Poleti se skoraj ne moremo izogniti paradižniku, ki se odlično razume s čebulo, česnom in tudi z  bučkami in peteršiljem. Če se želimo zdravo prehranjevati, a vseeno dobro jesti, potem je za nas rešitev mineštra. Za pripravo mineštre lahko uporabimo skoraj vse, kar smo pridelali na vrtu. Priprava sestavin nam bo vzela približno deset minut našega časa, kuhali pa jo bomo uro in pol.

    Recept, ki smo vam ga pripravili danes, zadostuje za šest oseb, ena porcija vsebuje 1,8 grama maščobe in 262 kalorij. Mineštro lahko pripravimo tudi za večje število ljudi, sestavine v receptu pa lahko spreminjamo glede nato, kaj smo vzgojili na vrtu.

    Spodnje ideje za kosilo so uporabne tudi za tiste, ki jih zanima razstrupljanje telesa.

    Ideja za zdravo kosilo – poletna mineštra

    Za pripravo okusne, zdrave in osvežilne polete mineštre, potrebujemo naslednje sestavine:

    • 75 ml hladno stiskanega olivnega olja
    • 1 veliko čebulo
    • 1 strok česna
    • 250 gramov krompirja
    • 150 gramov korenčka
    • 100 gramov zelene
    • 1 veliko bučko
    • 1 liter zelenjavne jušne osnove (italijanska mineštra, se nikoli ne kuha v mesni jušni osnovi)
    • 3 velike paradižnike
    • skoraj parmezana
    • vejica svežega peteršilja
    • 400 gramov belega fižola 
    • sol in sveže zmlet poper

    Čebulo očistimo in narežemo na rezine, prav tako očistimo česen in ga stremo. Krompir olupimo in ga narežemo na koščke, korenček narežemo na tanke rezine, bučke olupimo in narežemo. Paradižnik na hitro zavremo, olupimo in narežemo na štiri dele. Peteršilj na drobno sesekljamo, bel fižol prej namočimo in skuhamo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in česen, ter pražimo nekaj minut, da se čebula zmehča. Dodamo še krompir in pražimo pet minut. Nato dodamo še bučke, korenček in zeleno, ki jih prav tako pražimo pet minut. 

    Ko je zelenjava popražena, jo prelijemo z jušno osnovo, dodamo paradižnik, sirovo skorjo in kuhamo približno eno uro. Vmes premešamo in dodamo še jušne osnove, če je mineštra pregosta. Po eni uri, dodamo peteršilj in že kuhan fižol, ter segrevamo še deset minut. Sirovo skorjo odstranimo, juho solimo in popramo, ter jo ponudimo s sveže zapečenim, hrustljavim kruhom. (a)

    Oglejte si še: Zdravilne rastline proti glavobolu

    Posted by Mitja @ 9:39 am

Povezave