• Dobavitelji, Novo 01.02.2021

  Zakaj na Kras? Se je tudi vam že porodilo vprašanje v glavi. 

  Danes boste dobili odgovor! 👍

   

  Slovenski Kras je tako imeniten in toliko ponuja, da vam en popoldanski izlet ne bo zadoščal, da bi v celoti okusili vse prednosti Krasa. Pa, ne mislimo samo na tiste kulinarične, ki jih ima Kras polno, ampak seveda tudi na vse ostale lepote Krasa. Tudi tiste, ki so sprva očem skrite – in ja, Kras jih ima kar nekaj, tistih pod zemljo. 

   

  slovenski-kras

  Slovenski Kras.

   

   

  Kras je: 

  ➡ svet podzemnih jam

  ➡ dom Lipicancev 

  ➡ kamen – in njega impozantne arhitekture

  ➡ bivališče več kot 300 različnim vrstam metuljev

  ➡ kjer dozori pršut in dobro vino

   

  Najprepoznavnejše znamenitosti Krasa

   

  Park Škocjanske jame

  Park Škocjanske jame je največji podzemski kanjon na svetu. Splet Škocjanskih jam je ustvarila reka Reka, ki tu izgine v kraško podzemlje in na plan pogleda ob Tržaškem zalivu. Reka je skozi svoj podzemi tok ustvarila številne jame, rove in mostve. To je soteska nepredstavljivih razsežnosti. Območje so častili že naši predniki, kar kažejo ostaline, ki pričajo, da so bili to prostori obredov in svetišč. Od leta 1986 so Škocjanske jame vpisane na UNESCO-v seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

  Beli konji – Lipicanci

  Najprepoznavnejša žival Slovenije – Lipicanec. Le kdo ga ne pozna? In tudi prepozna. 

  Ste vedeli, da so tudi eden najbolj prepoznavnih motivov fotografij Slovenije? 

  Te elegante živali so doma v Lipici na Krasu – od tod tudi ime. 

  Kobilarna Lipica je bila ustanovljena leta 1580 in je še danes največja kobilarna z lipicanci na svetu. A ni le to: Je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja isto pasmo konj. Celotna prostorska ureditev kobilarne se je izoblikovala za eno dejavnost – to je vzrejo lipicancev. Vsako leto jo obišče več tisoč obiskovalcev. 

  Leta 1996 je bila Kobilarna Lipica Lipica razglašena za  kulturni spomenik izjemnega pomena.

   

  Štanjel

  Je eno najstarejših naselij na Krasu in predstavlja edinstveno stavbarsko dediščino tega območja. Ta srednjeveška vas z gradom in Ferrarijevim vrtom še je izjemen kulturni spomenik Slovenije. Tu je svoj pečat pustil tudi Maks Fabiani.

  Danes je Štanjel kulturno središče Krasa, kjer se zvrstijo raznovrstni kulturni in znanstveni dogodki.

   

  Pršut in dobro vino

  Teran in pršut. Sinonima za Kras. Na burji zorjen pršut in priznano rdeče vino. Je še kaj bolj popolnega od tega? Kras boste zapustili navdušeni in polni kulinaričnih dobrot!

   Poroka na Krasu

   

  Smo navedli že dovolj razlogov za obisk Krasa, da verjetno ni težko predvidevati, da je poroka na Krasu sveža, romantična, sladka, posebna. 

   

  poroka-na-krasu

  Poroka na Krasu razvaja z razgledi in izjemno kulinariko.

   

   

  Kras je postal vedno bolj priljubljena poročna destinacija. Ni čudno, kaj?

  Lokacije med katerimi lahko izbirate so sanjske, ni kaj dodati. So raznolike, posebne. Majhne in intimne ali razkošne in bogate. Tako kot je raznolika kraška pokrjina, tako so raznolike tudi poročne lokacije na Krasu. 

  Kras je sam po sebi romantičen – in takšne so tukaj tudi poroke. 

   

   

  Znani umetniki s Krasa

   

  Maks Fabiani

  Maks Fabiani se je rodil v Kobdilju, njegov rojstni dom je bila Villa Fabiani. Doktoriral je na Dunaju, na tehniški fakulteti za arhitekturo in postal eden pomembnejših urbanistov avstrijske monarhije. Bil je inovator v arhitekturi na prehodu iz 19. v 20. stoletje, profesor na dunajski tehnični univerzi in umetnostni svetovalec Franca Ferdinanda. 

  Tako kot v svetu je tudi na domačih tleh pustil velik pečat – kot župan Štanjela in kot arhitekt, najbolj znano delo pa je Ferrarijev vrt.

   

  villa-fabiani

  Villa Fabiani je priljubljena poročna lokacija na Krasu.

   

   

  Lojze Spacal

  Slikar Krasa. In umetnik Istre. Dve pokrajini, ki sta krasili njegova slikarska dela. Svoj ustvarjalni vrh je dosegel v linorezu in lesorezu, a je ustvarjal tudi v drugih tehnikah. V Štanjelu je od leta 1988 na ogled stalna razstava Spacalovih likovnih del. Prav ta galerija pa je od leta 97 tudi uraden poročni prostor. 

   

  Avgust Černigoj

  Avgust Černigoj, izjemen likovni ustvarjalec je bil edini slovenski umetnik, ki se je šolal na priznani šoli Bauhaus. V Sloveniji se je uveljavil kot predstavnik zgodovinske avantgarde slovenske likovne umetnosti. Zadnja leta svojega življenja je preživel v Kobilarni Lipica, kjer so na ogled njegova izbrana dela. Bil je sodelavec in prijatelj Srečka Kosovela.

   

  Srečko Kosovel

  Kosovelu je na Krasu posvečenih več lokacij. Nič čudnega, saj je velik del svojega pesniškega opusa posvetil prav Krasu. V Sežani ima svojo spominsko sobo. Kosovelovo domačijo boste obiskali v Tomaju. Posvetili so mu tudi sprehajalno pot skozi kraške borove gozdičke, po kraških gmajnah in mimo vinogradov.

   

  Je še kje na svetu kakšen “podoben Kras”?

   

  Geološki pojavi, ki so značilni za območje Krasa so povsod v Evropi dobili naziv “kraški pojavi” in podobna ozemlja so prav tako dobila ime “kras”. Ime je se uveljavilo tudi v strokovni literaturi, vendar se sam izraz ni uspel prijeti tudi mednarodno, saj so tuji raziskovalci že uporabljali svoje prevode besede. Zato pa imamo vedo, ki preučuje kras: to je krasoslovje.

  Posted by Mitja @ 9:15 am

Povezave