• Dobavitelji 07.01.2021

  Čiščenje in ureditev kleti je lahko za marsikoga velik zalogaj. Ponujamo vam zapis, kjer si lahko preberete, kako po korakih očistiti kletne prostore. Vemo, da je čiščenje kleti precej zahtevno in upajmo, da vam bodo spodnji nasveti vsaj malo pomagali.

  Odstranite nered in si povrnite prostor

  Čiščenje in ureditev kleti naj se začne z odstranjevanjem krame in nakopičenih predmetov, ki jih ne potrebujete več in vam samo kradejo prostor. Klet je lahko čudovit prostor za vas in za vašo družino. To je prostor, ki ga lahko pretvorite v domači kino, igralno sobo ali v prostor za shranjevanje. Ko pa se v kleti nakopiči preveč stvari, je morda čas, da razmislite o generalnem čiščenju.

  Na razpolago imate več možnosti. Lahko pokličete čistilni servis in jim plačate za čiščenje, lahko pa se čiščenja lotite sami.

  Najbolj priročna možnost, da se znebite krame, ki se je dolga leta nabirala v kleti je najem kontejnerja. Velikost kontejnerja izberete glede na velikost vaše kleti in količino nakopičenih stvari, ki bi jih radi zavrgli. Lahko pa z odpadki tudi počakate na dneve, ko je v vašem kraju zbiranja odpadkov. Ko bo prostor pospravljen in urejen, za čiščenje uporabite ekološka čistila za dom, ki ne vsebujejo kemičnih dodatkov. Na ta način boste koristili svojemu zdravju in predmetom v kleti, ki jih čistite. Prezračevanje v kletnih prostorih je ponavadi slabše, zato je vdihavanje kemičnih sojin, ki jih vsebujejo agresivna čistila, še toliko bolj problematično.

  Čiščenje in ureditev kleti v petih korakih

  Se tudi vam zdi, da bo čiščenje kleti lažje, če si prej izdelate načrt? Oglejte si vodič v petih korakih, ki vam bo morda pomagal pri organizaciji in urejanju kleti.

  1.  Naredite popis kleti

  Preden začnete s čiščenjem kleti, izkoristite priložnost, da označite predmete, ki jih imate v kleti. Ta korak je ključnega pomena za vaš uspeh, zato mu morate nameniti ustrezno pozornost. Delajte v svojem ritmu in po potrebi delajte odmore.

  Izberite barvne nalepke ali si delajte zapiske, da označite predmete. Izberite štiri barve in jim dodelite kategorijo: odpad, darilo, prodaja in shranjevanje. Ko prebirate svoje stvari, na vsak predmet, ki ga še niste zavrgli, nalepite eno od štirih nalepk, da bo postopek čiščenja, ko pride čas za organizacijo, potekal hitreje.

  Če imate težave pri odločitvi, kaj z nečim storiti, si zastavite naslednja vprašanja:

  1. Kdaj sem nazadnje to uporabil/a? Če izdelka v preteklih dveh letih niste uporabili, je morda čas, da se ga znebite.
  2. Sem bil presenečen/a, ko sem to našel/a tukaj? Če ste šokirani, ko ste stvar dobili na tej lokaciji, morda ni bilo tako pomembna, kot ste menili, da je.
  3. Kateri so moji razlogi, da to obdržim? Če vaši razlogi za hrambo predmeta niso dobri, je čas, da ga vržete.
  4. Ali sem že zamenjal/a ta izdelek? Če ste izdelek nadgradili ali zamenjali z drugim, se ga znebite.
  5. Ali lahko to uporabi še kdo? Mogoče je predmet nekaj, za kar menite, da ga bolj potrebuje nekdo drug. Razmislite o tem, da bi predmet podarili.
  6. Ali res imam prostor zanj? Če si ne morete omisliti očitnega mesta za shranjevanje, ga morda res ne potrebujete.

  Štejte, ko označujete svoje predmete. To vam bo pomagalo, da se odločite, kakšne možnosti imate, ko pride čas za čiščenje kleti. Če imate veliko stvari, ki ste jih označili kot smeti, vse od revij pa do velikih kavčev, razmislite o najemu kontejnerja, da se hitro in učinkovito znebite smeti.

  Če ste opazili, da ste označili veliko predmetov, ki jih želite obdržati, in verjamete, da vas bodo med delom ovirali, razmislite o najemu odlagalnega prostora, da jih shranite, dokler ne boste imeli prostora, da jih vrnete v svojo klet.

  1. Očistite klet

  KletZačetek tega koraka je povsem preprost: če veste, da je potrebno nekaj vreči stran, to naredite. Zlomljen stol, ki ga že tri leta niste uspeli popraviti? Vrzite ga stran. Škatla z drobnarijami in dekoracijo, ki ne ustreza več vašemu okusu? Znebite se je.

  Ta postopek ste že začeli z označevanjem stvari, ki so za v smeti. Večji del tega koraka predstavlja dejanje, ko nepomembne stvari odnašate iz kleti. Če najamete kontejner za smeti, ga lahko dostavijo kar na vaš dovoz, tako da lahko med razvrščanjem stvari vanj vržete, kar ste odpisali, da je z v smeti.

  Prav tako je pravi čas, da si ogledate vse predmete, pri katerih ste bili morda v dilemi. Ko počistite vse, kar je označeno kot smeti, si vzemite trenutek, da se ozrete po predmetih, o katerih niste bili prepričani in znova razmislite kaj storiti z njimi. Vendar ne sprejemajte odločitev samo zato, ker nekdo pravi, da jih morate. Za čiščenje uporabite ekološka čistila in vaše zdravje vam bo hvaležno. Čiščenje in ureditev kleti bomo nadaljevali z razvrščanjem kleti na odseke.

  1. Razvrstite klet po odsekih

  Zdaj, ko smeti ni več na poti in imate nekaj več prostora za delo, je čas, da začnete razvrščati tisto, kar je ostalo v kleti. Ta korak je najlažje rešiti tako, da stvari razvrstite na tri kupčke, ki ustrezajo vašim nalepkam: shranim, podarim in prodam.

  V idealni situaciji lahko postorite vse naenkrat. V resnici je to zelo težko storiti. Torej, ko delate na razvrščanju preostalih stvari, upoštevajte nasvete, ki vam bodo pomagali pri urejanju kleti:

  • Začnite z majhnimi stvarmi. Če se počutite preobremenjeni, razdelite projekt na manjše odseke. Vzemite nekaj trakov, vrvic ali lepilnega traku. Če je prostor zelo natrpan, ga razdelite na majhne odseke – približno velikosti garderobne omare. Ko so območja označena, jih razvrstite.
  • Odpočijte se. Ni razloga za hitenje. Ta postopek je lahko čustveno, fizično in duševno naporen. Če potrebujete nekaj časa za »polnjenje baterij«, si vzemite čas.
  • Prosite za pomoč. Medtem ko je končna odločitev o tem, kaj storiti z vsakim predmetom, na vaši strani (saj ste izdelke že označili), lahko prijatelji in družina ravno tako pomagajo pri razvrščanju, ne da bi prišlo do mešanja stvari.
  1. Odnesite predmete v hrambo

  Vse ste uredili, vendar so nekateri predmeti še vedno v vaši kleti. Če morate popolnoma izprazniti prostor, da dokončno uredite klet, je čas, da predmete, ki jih želite obdržati, odnesete na drugo mesto ali jih oddate v hrambo. Ko se vaši predmeti, ki jih želite obdržati, umaknejo iz kleti, odstranite tudi tiste, ki jih želite podariti.

  1. Nastavite si časovnico prodaje

  Če je šlo vse po načrtih, bi moral v kleti ostati le še en kup z oznako: prodaja.

  Čeprav se to zdi najbolj neposreden in preprost korak, lahko prav ta povzroči največji problem. Ne samo, da se morate odločiti, kje želite prodati svoje predmete, problem lahko nastane v prodaji sami. Upoštevajte, da so zelo redki primeri, ko se prodajo vsi predmeti. Čeprav lahko prodate veliko stvari, če ste pravilno določili ceno, boste imeli ostanke, ki se jih morate še znebiti.

  Na koncu se odločite, kaj storiti s predmeti, ki se niso prodali. Ali predmete podarite ali pa jih zavrzite.

  Zaključek: Izkoristite svojo sveže očiščeno klet

  Čiščenje in ureditev kleti je za vami. Iz kleti ste pospravili vse stvari, ki jih ne potrebujete več. Če boste še naprej sledili postopku razvrščanja stvari, se boste izognili neredu in vaša klet bo pripravljena, kadar koli jo boste potrebovali.  Pri čiščenju ne pozabite, da so edina pava čistila – naravna čistila za dom – ki so varna za vaše zdravje.

  (1) Cleanandscentsible.com

  (2) Dumpsters.com

  Posted by Mitja @ 9:33 am

Povezave