• Dobavitelji, Novo 23.11.2022

  Učenje vožnje s kolesom je ena izmed aktivnosti, s katero se otrok navadno sreča že zelo zgodaj v svojem življenju. Po priporočilih strokovnjakov je lahko to namreč že pri dveh oziroma treh letih. Natančno starostno mejo je skoraj nemogoče določiti, saj je potrebno vsakega otroka obravnavati individualno, najbolj pomembno pa je to, da pri učenju vožnje s kolesom sledimo otrokovemu psihičnemu in fizičnemu razvoju, predvsem motoričnemu. Kot veste, vsi otroci tudi ne shodijo ob istem času, ampak lahko razvoj gibalnih sposobnosti poteka zelo različno.

  Večina se nas je s kolesarjenjem prvič srečala po dopolnjenem tretjem letu starosti, najpogosteje je to bilo z uporabo poganjavčka. Kljub temu pa je med nami, na presenečenje marsikoga, veliko odraslih ljudi, ki se s kolesarjenjem pravzaprav sploh še niso resno srečali. Vzroki za to so različni, bodisi morebitne zdravstvene težave v mladosti, strah pred kolesarjenjem, pomanjkanje možnosti ali pa enostavno zato, ker še nikoli niso sploh imeli prave priložnosti, seveda iz takšnih ali drugačnih razlogov. Če ste se morda tudi sami prepoznali v opisu, potem je članek, ki je pred vami, kot nalašč za vas, saj bomo tokrat predstavili 5 korakov, kako lahko kolesarjenje osvojijo tudi odrasli.

  Morda pa s člankom uspemo tudi prepričati koga, ki o učenju vožnje s kolesom s kolesom razmišlja, vendar še ni povsem prepričan, če mu bo to tudi uspelo.

  1. Priskrbite si ustrezno kolo, po možnosti žensko

  Za začetek vam moramo izreči iskrene čestitke za vašo odločnost in pogumnost. Verjamemo, da sprejetje takšne odločitve, kot je učenje vožnje s kolesom v odrasli dobi, ni bila niti najmanj enostavna. Dejstvo namreč je, da smo ljudje preprosto tako naravnani, da se v mladih letih z veseljem lotimo izzivov in učenja novih stvari, medtem ko v poznejših letih čedalje manj. Ravno to velja tudi za učenje vožnje s kolesom, saj si ogromno ljudi reče, da je za kaj takšnega že prestarih in ne želi niti poskusiti. Izjemno nas veseli, da za vas to ne velja in da ste se odločili, da ne boste zamudili vseh kolesarskih užitkov zgolj zato, ker se kolesa niste naučili voziti že kot otrok.

  Kot veste, boste najprej potrebovali ustrezno kolo. Svetujemo vam, da za prvo kolo ne zapravite preveč denarja, obenem pa se izognite nakupu športnih ali gorskih koles, saj so za učenje vožnje s kolesom in za začetnike, kot ste vi, povsem neprimerna. Kakšen tip kolesa vam najbolje ustreza, boste namreč najbolje spoznali šele po velikem številu prevoženih kilometrov, za začetek pa vam svetujemo nakup mestnega kolesa. Vožnja z njim je namreč enostavna, upravljanje pa zares nezahtevno. Najpomembnejša dejavnika pri nakupu kolesa naj vam bosta tako kakovost in varnost, če imate možnost, pa vam svetujemo, da si omislite žensko kolo. To velja tako za moške, kot za ženske, in sicer zato, ker bo povzpenjanje in sestopanje z njega veliko lahkotnejše, kar je za začetnike več kot dobrodošlo. Še posebej to velja za osebe v poznejšem življenjskem obdobju in za vse, ki ste prestali morebitne poškodbe ali operacije in je vaše gibanje zato omejeno.

  žensko kolo - učenje vožnje s kolesom

  Po nakupu se ne posedajte takoj na kolo, temveč ga najprej spoznajte

  Ko si boste priskrbeli ustrezno kolo, verjamemo, da bo vaše veselje in neučakanost po vožnji z njim samo še večje. Toda pomembno je, da premagate skušnjavo, saj lahko preveliko hitenje hitro pripelje v padec, zaradi česar pa boste lahko še hitreje izgubili voljo in motivacijo po učenju vožnje s kolesom.

  V ta namen vam svetujemo, da se na vaše novo kolo ne posedajte takoj, ko ga kupite, temveč ga pred tem dovolj dobro spoznajte. Pri tem vam lahko pomaga prodajalec, splet, ali pa kdo od družinskih članov, sorodnikov ali prijateljev, ki je vešč vožnje s kolesom. Najbolj pomembno je, da spoznate, kako vožnja s kolesom sploh poteka, kaj pomenijo posamezne ročke za prestavljanje prestav in kako aktivirati posamezno zavoro.

  2. Kupite vso potrebno kolesarsko opremo

  Ko ste dovolj dobro spoznali svoje novo kolo, njegove sestavne dele in njihov namen, žal še vedno ni čas, da bi se odpravili na vožnjo z njim. Pred vami je namreč nova, zelo pomembna naloga, in sicer nakup dodatne kolesarske opreme.

  Najprej se morate prepričati, kaj od kolesarske opreme je na vašem kolesu že nameščeno in kaj vam še manjka. Večina sodobnih koles je sicer že ob nakupu zelo dobro opremljenih, pa vendar se morate kljub temu prepričati, če imate nameščeno vse, kar je nujno potrebno za varno in prijetno vožnjo s kolesom. K temu spada:

  – bela prednja luč, ki je najpogosteje nameščena kar na krmilu,

  – zadnja rdeča luč,

  – odsevniki, tako na pedalih kot tudi na pnevmatikah,

  – zvonec, ki je prav tako nameščen na krmilu, nahajati pa se mora na takšnem mestu, da je v dosegu vaših prstov.

  Ob vsem tem ne pozabite na ustrezno zaščitno opremo, pri čemer je najbolj pomembna kolesarska čelada. Prav nič pa ne bo narobe, če boste za prvih nekaj voženj uporabili tudi ščitnike za kolena in komolce, ki vam v bodo v primeru padca prišli še kako prav.

  Nekaj dodatnih ukrepov, ki bodo pripomogli k še večji varnosti med kolesarjenjem, pa lahko preberete tu.

  električno kolo

  Ali je nošenje kolesarske čelade obvezno tudi za odrasle?

  V skladu z veljavno slovensko zakonodajo, pri nas nošenje kolesarske čelade za vse po dopolnjenem 18. letu starosti, torej za odrasle, ni obvezno. Policaj vam zato ob nadzoru res ne bo mogel napisati globe, kar pa ne pomeni, da lahko kolesarsko čelado povsem odmislite.

  Agencija za varnost prometa je namreč nedolgo nazaj izvedla zanimivo raziskavo, katere rezultati so pokazali, da lahko nošenje čelade za kar do 70 odstotkov zmanjša tveganje za nastanek resnih poškodb glave (več o tej raziskavi si lahko preberete s pritiskom na naslednjo povezavo). Priporočilo pa ne velja zgolj za obdobje, ko se boste vožnje s kolesom še učili, temveč tudi za pozneje, ko boste tehniko kolesarjenja že povsem osvojili. Še posebej, če se boste vozili z električnim kolesom, s katerim je mogoče doseči tudi bistveno višje hitrosti.

  3. Svoje novo kolo prilagodite svojim potrebam

  Naslednji in nič manj pomemben korak je prilagajanje kolesa vašim potrebam. S tem imamo v mislih predvsem nastavljanje ustrezne višine krmila in sedeža, kar predstavlja razmeroma hitro in enostavno opravilo. Vse, kar potrebujete, je nekaj osnovnega orodja, spretnosti rokovanja z njim in seveda znanje, kako ustrezno višino sploh poiskati.

  Vsemu navkljub vam svetujemo, da vam tudi pri tem pomaga kdo od domačih ali pa se preprosto oglasite v kolesarski trgovini, kjer ste opravili nakup kolesa.

  kolesarska trgovina

  Če ste kupili rabljeno kolo, se prepričajte, da je popolnoma brezhibno in tehnično izpravno

  Najmanj, kar si verjetno želite je to, da vam že med prvo vožnjo zatajijo zavore ali pa da izgubite nadzor nad upravljanjem krmila zaradi nepopolno napolnjenih pnevmatik. V kolikor boste kupili novo kolo, se vam to skoraj sigurno ne bo zgodilo, če boste kupili rabljeno, pa morate pomisliti tudi na to.

  V ta namen vam svetujemo, da rabljeno kolo pred prvo vožnjo odpeljete na servis koles, kjer ga bodo strokovno pregledali in zagotovili njegovo brezhibno delovanje.

  4. Poiščite primeren prostor, kjer bo lahko vaše učenje vožnje s kolesom potekalo varno in v miru

  Ko ste si priskrbeli primerno kolo in kolesarsko opremo, spoznali njegove dele in ga nastavili glede na vaše potrebe, vas do prve vožnje loči samo še en korak. In sicer je potrebno razmisliti o prostoru, kjer bo lahko vaše učenje vožnje s kolesom potekalo v miru in kar je tudi najpomembneje, varno.

  V ta namen vam svetujemo, da se odločite med prostori, kot so prazno parkirišče, ne preveč obiskano sprehajališče in podobno.

  mestna kolesa

  Ali je za učenje vožnje s kolesom pomembna trdota podlage?

  Marsikdo razmišlja v smeri, da je v pričakovanju morebitnega padca za učenje vožnje s kolesom najbolje izbirati mehke podlage, kot so travniki ali mivka. Drži, da bo mehka podlaga veliko bolje ublažila vaš morebiten padec, ampak je za vožnjo z mestnimi kolesi veliko bolj zahtevna. Iz tega razloga vam svetujemo, da izbirate med trdnimi podlagami, po možnosti naj bodo to asfaltne površine.

  5. Učenje vožnje s kolesom se lahko prične

  Ko boste naredili vse, kar smo opisali v zgornjih štirih korakih, se lahko učenje vožnje s kolesom za vas končno tudi varno prične. Peti korak je zadnji in nedvomno najtežji. Tudi pri tem je dobro, če imate v oporo koga od domačih ali katerega od prijateljev.

  Svetujemo vam, da vožnjo pričnete tako, da najprej na kolesu sedite in se zgolj z nogami odrivate od tal, torej pedalov še ne uporabljate. Hitrost lahko postopoma povečujete, da se od tal odrivate vse hitreje. Z večjo hitrostjo pa bo nastopila tudi potreba po zaviranju, kar morate storiti nežno, da dobite občutek za zavore.

  Ko boste osvojili vse, kar smo opisali, lahko pričnete postopoma za kratek čas dvigovati noge in jih postavljati na pedala. Ko se boste počutili zmožne, jih lahko poskusite za nekaj obratov tudi zavrteti. S tem boste pridobili občutek za ravnotežje in koordinacijo gibov, nadaljujte pa z rahlim zavijanjem krmila.

  kolesa NewBike

  Ne pozabite, da vaja dela mojstra

  Sedaj, ko zelo dobro veste, kako mora učenje vožnje s kolesom potekati, vas čaka samo še veliko vaje. Več ko boste vadili, prej boste tehniko kolesarjenja tudi osvojili. In seveda ne pozabite, da lahko učenje vožnje s kolesi NewBike spremlja tudi kakšna praska ali dve zaradi padca, kar pa vam ne sme odvzeti volje, temveč vas zgolj še dodatno motivirati k osvojitvi vašega cilja.

   

   

   

  Posted by Mitja @ 10:28 am

Povezave