• Dobavitelji, Novo 31.05.2022

  Spletne povezave so pomemben del modernega spleta, saj nam omogočajo instantno prehajanje iz ene spletne strani na drugo. Uporabljamo jih lahko za deljenje podatkov, določanje virov informacij ter za optimizacijo spletnih strani. V tem članku si lahko preberete kako deluje optimizacija spletnih povezav ter kako jo najbolje izvesti.

  Kaj so spletne povezave in kaj je anchor tekst

  Spletne povezave (links) so url naslovi, ki jih največkrat skrijemo v besede, besedne zveze in celo slike. Uporabnik lahko na te elemente klikne, kar ga bo odneslo na url naslov povezave. Ti elementi (besede, besedne zveze ter gumbi in slike) običajno na nek način predstavljajo spletno stran, do katere vodijo. Če uporabljamo tekst za prekrivanje url naslova temu tekstu rečemo anchor tekst.

  Anchor tekst in drugi načini prekrivanja url naslovov so namenjeni estetiki ter simplizmu. Izgled vseh spletnih strani bi namreč bil zelo slabši, če bi vsaka spletna povezava vključevala poln url naslov ciljane spletne strani. Zato ni veliko presenečenje, da so se kreatorji spletnih strani odločili za izum anchor teksta.

  Poznamo štiri vrste anchor teksta:

  • Kombinacija ključnih besed – tukaj za anchor tekst določimo besedilo, ki je kombinacija ključnih besed, na katere cilja spletna stran na povezavi.
  • Kombinacija blagovne znamke – tukaj za anchor tekst kombiniramo ime podjetja oziroma blagovne znamke spletne strani na povezavi.
  • Kombinacija ključnih besed ter blagovne znamke – kot anchor tekst vnesemo kombinacijo oboje ključne besede ter blagovne znamke/ime podjetja.
  • Generični anchor tekst – kot anchor tekst določimo besedilo, ki ni nikakor povezano s spletno stranjo na katero gradimo povezavo. To vrsto anchor teksta uporabljamo najmanj.

  Primere vseh teh vrst anchor teksta lahko vidite na spletni strani Pohištvo123.si pisalne mize. Ta prodajna spletna stran je fokusirana na prodaji različnih vrst pohištva, ampak od ostalih spletnih trgovin izstopa s enim elementom: upravljanje s vsebino. Spletna stran na vrhu predstavi pisalne mize do najnatančnejše podrobnosti, v tem istem tekstu pa vključuje skoraj vse zgoraj naštete vrste anchor tekstov.

  optimizacija spletnih povezav

  Osnovna optimizacija spletnih povezav

  Kadar govorimo o optimizaciji spletni strani (SEO) v angleščini imenujemo spletne povezave backlinki. Povezave imajo veliko pomembnost v spletnih straneh, saj prikazujejo povezanost spletne strani s zunanjim svetom. Iz tega razloga se spletne povezave upoštevajo pri uvrščanju spletnih strani na spletnih iskalnikih.

  Odličen primer uporabljanja spletnih povezav za onsite optimizacijo lahko vidimo na spletni strani Norma MSM, kjer prodajna spletna stran ponuja MSM v prahu. Spletna stran vključuje veliko povezav, ki so delno odgovorne za uspešno optimizacijo spletne strani na ključnih besedah, kot je MSM. Priporočamo vam ogled spletne strani, če vas zanima MSM ali pravilno izvedena optimizacija spletnih povezav.

  Spletne povezave lahko uporabimo v svojo prid na način, da bo pomagala naši uvrstitvi na spletnih iskalnikih. Takšno dejanje imenujemo optimizacija spletnih povezav. Da lahko začnemo s osnovami optimizacije spletnih povezav moramo razumeti, da imajo lahko spletne strani dve vrsti spletnih povezav:

  • Notranje povezave so spletne povezave, ki vodijo na druge spletne strani na isti spletni domeni. Te povezave se pomembne za onsite spletno optimizacijo in predstavljajo večino povezav na velikih spletnih straneh.
  • Zunanje povezave so spletne povezave, ki vodijo na spletne strani iz tujih spletnih domen. Te povezave so najbolj pomembne za offsite optimizacijo in jih lahko na velikih spletnih straneh opazimo manj kot notranjih, čeprav so vedno prisotne.

  Primer takšnega grajenja spletnih povezav lahko vidimo na spletni strani Lekarna Soča Ensure. Ta spletna stran je namenjena prodaji prehransko dopolnilnih napitkov za uravnjavanje bolnikov s podhranjenostjo. Spletna stran je dobro optimizirana, na spodnji sliki pa lahko vidimo njene statistike glede spletnih povezav.

  optimizacija spletnih povezav

  Spletna stran vsebuje 272 vseh spletnih povezav, 258 od teh so notranje spletne povezave. Le 14 spletnih povezav na spletni strani Lekarna Soča Ensure je zunanjih. Ta relacija spletnih povezav spletni strani prinaša najboljšo pomoč pri uvrstitvi na spletnih iskalnikih.

  Urejanje zunanjih spletnih povezav za offsite optimizacijo

  Offsite optimizacija predstavlja ogromen del optimizacije spletnih strani. V tej veji SEO se najbolj uporabljajo zunanje povezave. Namen offsite optimizacije je namreč grajenje spletnih povezav do spletne strani, ki jo želimo dvigniti na spletnih iskalnikih. Te povezave gradimo na tujih spletnih straneh, ki smo jih postavili s namenom offsite optimizacije, ali pa iz spletnih strani, katerih imamo dovoljenje za objavljanje spletne vsebine.

  Zunanje povezave (backlinki) se delijo na tri vrste:

  • Lahki backlinki – so povezave, ki imajo najmanjši vpliv na spletno stran. Najdemo jih v privatnih sporočilih, kjer ima dostop do njih najmanj ljudi.
  • Srednji backlinki – so povezave, ki imajo večji vpliv na spletno stran. Najdemo jih v komentarjih in blog forumih.
  • Močni backlinki – so povezave, ki imajo največji vpliv na spletno stran. Nahajajo se v vsebini spletnih strani in spletnih člankov in so primarni fokus offsite optimizacije.

  Ob grajenju teh spletnih povezav moramo upoštevati naslednji dve pravili:

  Link diversity je pravilo, ki govori o tem, da moramo vse te povezave graditi enakomerno glede na druga na drugo. Večina modernih spletnih iskalnikov bo sumljive povezave ignorirala pri uvrščanju spletnih strani in če ena vrsta povezav močno prevladuje drugo, se to uvršča pod sumljivo.

  Link velocity je pravilo, ki govori o tem, da moramo spletne povezave graditi enakomerno skozi čas. Če spletni iskalniki zaznajo nenadno ojačitev spletnih povezav, bodo te povezave spet vključili pod kategorijo sumljivih povezav.

  Največ informacij o offsite optimizaciji lahko pridobite iz informacijske spletne strani SEO-Praktik.si. Spletna stran je namreč namenjena informiranju o optimizaciji spletnih strani pod kar se šteje optimizacija spletnih povezav. Spletna stran ponuja veliko različnih načinov prejemanja informacij, zato vam močno priporočamo obisk SEO-Praktik.si.

  optimizacija spletnih povezav

  Spletna stran SEO Praktik je zadolžena za vspon veliko mainstream spletnih strani, kot je Paintball Ljubljana. Spletna stran je namreč zelo razširjena po spletnih iskalnikih in se dobro uvršča na ključnih besedah, kot so praznovanje rojstnega dne ter laser tag. Veliko tega uspeha je mogoče le zaradi offsite optimizacije, ki je v primeru Paintball Ljubljana zelo dobro zgrajena.

  Posted by Mitja @ 8:21 am

Povezave