• Dobavitelji, Novo 16.05.2022

  Kronična bolezen suhih oči pomeni tegobe, povezane z nepravilnostmi tankega zaščitnega sloja, ki pokriva površino očesa. Ta sloj je znan kot solzni film. Kronično suhe oči nekateri imenujejo tudi sindrom suhega očesa ali po latinsko keratokonjunktivitis sicca. O njej smo se pogovarjali z Nevenom, študentom oftalmologije iz Zagreba, ki je za naš portal opisal najpogostejše simptome bolezni ter osvetlil, kako prepoznati, ali so za vaše težave krive suhe oči ali kaj drugega. Neven pravi: če so kapljice za oči oz. kapi za oči, kot jih sam imenuje, del vaše obvezne opreme, kamorkoli greste, potem vas bo vsebina gotovo zanimala.

  Kakšni so občutki, če imate kronično suhe oči?

  Simptomi bolezni suhega očesa lahko povzročijo neprijetne občutke in celo bolečine. Naš sogovornik Neven izpostavlja naslednje simptome in jih tudi natančno opiše:

  Boleče in pekoče oči – najbolj neprijeten je gotovo občutek bolečine v očesu ali vekah. Občutite ga lahko kot zbadanje ali splošno nelagodje. Ponavadi se bolečina pojavlja v zagonih, traja nekaj dni in potem mine ter se ne pojavi celo več tednov. Obstajajo pa tudi primeri bolnikov, ki kronično bolečino čutijo redno, brez vmesnih izbolšanj. Za ugotovitev, ali je vaša bolečina posledica suhih oči ali česa drugega, Neven priporoča naslednji članek Bol u oku: uzroci, liječenje i prevencija (članek je v hrvaščini, za prevod pobrskajte po spletni strani Moje oko).

  Občutljivost na svetlobo – nekatere ljudi s suhimi očmi lahko svetloba samo rahlo moti, spet druge pa lahko moti do te mere, da jim povzroča bolečino in hudo nelagodje.

  Zamegljen vid – ta težava se lahko pojavi in ​​izgine. Lahko se zgodi tudi, da vidite normalno takoj, ko pomežiknete.

  Občutek tujka ali peska v očeh – suhe oči lahko dajejo tudi lažen občutek, da se nekaj nahaja v vaših očeh. Mnogi občutek opisujejo tudi kot rezanje, ki je zlasti neprijeten še imate kronično suhe oči.

  Prekomerno solzenje – Neven se zaveda, da se solzenje zdi res nenavaden simptom suhega očesa. A vendar do njega pride, ker suhost na površini očesa zaradi draženja včasih povzroči povečano delovanje solznih žlez. Te zato pospešeno delujejo in proizvedejo preveč vodne komponente solznega filma. Drenažni sistem očesa te povečane količine solz ni sposoben odvesti, zato se te razlijejo prek roba veke. Za podrobnosti preverite članek o solzenju oči.

  Utrujenost oči – zaradi tega se lahko počutite, kot da ne morete držati oči odprtih. Najpogosteje se občutek pojavlja zaradi prekomerne uporabe zaslonov in dolgrotrajnega natančnega dela, ki zahteva naprezanje oči.

  Dvojni vid samo na enem očesu – gre za pojav, znan kot monokularna diplopija. Tisti z boleznijo suhega očesa pogosto poročajo o dvojnem vidu, vendar v tem primeru ne gre za resnični dvojni vid. Namesto tega gre za učinek senčenja zaradi razpršene svetlobe, ki se pojavi kot posledica nenormalnega solznega filma ali nenormalne oblike roženice.

  Je možno imeti simptome samo na enem očesu?

  Kronično suhe oči se ponavadi pojavljajo na obeh očesih. Res pa je, da so lahko simptomi hujši na enem očesu. Morda je edini simptom, ki se res pogosteje pojavlja samo na enem očesu dvojni vid.

  Kaj pa, če za težave z očmi ni kriva bolezen suhih oči?

  Vsaka suhost v očeh in nelagodje še ne pomenita kronično suhih oči. Suhe oči lahko povzročijo številne različne bolezni, stanja in celo pogosto predpisana zdravila. To povečuje zmedo in lahko onemogoči pravilno diagnozo.

  So torej vaši simptomi povezani s kronično suhimi očmi ali čem drugim? Odgovor morda ni tako preprost, kot bi si želeli. Suhe oči lahko včasih povzročijo tudi simptome, ki se zdijo nepovezani z boleznijo suhih oči. Neven izpostavlja nekaj simptomov, ki sicer lahko pomenijo suhe oči, vendar so bolj značilni za kakšne druge očesne tegobe.

  Trzanje očesa – pojavi se lahko zaradi razdraženih oči, ki so lahko posledica suhih oči. Vseeno pa to ni tipičen simptom bolezni. Povzročijo ga lahko različne bolezni, tusi utrujenost in stres, pogosto pa vzrok ni znan. Več o tej težavi si lahko preberete na www.mojeoko.hr.

  Pike ali bliskanje pred očmi – pred očmi lahko včasih vidite nekakšne madeže, pike, kroge ali črte, ki ovirajo vaš vid. Lahko bi bile povezane s slabo kakovostjo solz na površini vaših oči, a pogosteje ti madeži izvirajo iz notranjosti vaših oči. Če občasno vidite kakšno plavajočo piko, to ni razlog za skrb, a vseeno je lahko pokazatelj resnejše težave. Pametno je, da ob pogostih simptomih kontaktirate zdravnika za nasvet. Vedeti je treba, da pike, madeži in krogi pred očmi ponavadi niso povezani z boleznijo suhih oči.

  Rdeči ali črni krogi okoli ali pod očmi – Leta, genetika in sezonske alergije so ponavadi krivec za rdeče oči črne kroge v okolici oči. Povzročijo jih lahko tudi kronično suhe oči, a vseeno ne gre za pogost simptom bolezni.

  Astigmatizem – roženica je prozorno tkivo, ki prekriva sprednji del očesa. Če je ta nepravilne oblike, lahko dobite diagnozo astigmatizem. Ta lahko povzroči zamegljen vid, a ni simptom bolezni suhih oči.

  Težave s sinusi ter neprijetni občutki v ustih ali na obrazu – marsikomu suhe oči povzročajo bolečine. A ponavadi kronično suhe oči bolečine povzročajo neposredno na očeh ali na čelu. Bolečina, ki sega dlje od ust in obraza najverjetneje pomeni neko drugo težavo oz. bolezen. Pametno je, da se v takem primeru obrnete na zdravnika za naset.

  Pomembno se je zavedati, da se lahko znaki in simptomi bolezni suhih oči razlikujejo od osebe do osebe. Če imate vprašanje ali vas karkoli skrbi v zvezi s simptomi, ki jih doživljate, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu.

  Posted by Mitja @ 8:49 am

Povezave