• Novo 16.09.2019
  kaj je ognjič

  kaj je ognjičV današnjem prispevku se bomo posvetili vprašanju kaj je ognjič in kako uporabljamo pripravke iz ognjiča. Ognjič, Calendula officinalis, je zdravilno zelišče, enoletnica, ki uspeva tudi v višje ležečih predelih.

  Prav tako je lepa, okrasna rastlina, ki s svojimi rumenimi in oranžnimi cvetovi, razveseljujejo mnoge vrtove in parke. Z živahnimi cvetovi, nas razveseljuje vse od junija do pozne jeseni, tudi do novembra.

  Ognjičeve cvetove nabiramo vedno zjutraj, še preden se cvetni koški odprejo, vendar na njih ni več rose. Pri ognjiču lahko uporabljamo sveže cvetove, ali pa jih posušimo, v senčnem in zračnem prostoru.

  Kaj je ognjič in katere dele rastline uporabljamo v ljudskem zdravilstvu?

  V ljudskem zdravilstvu uporabljamo vse dele ognjiča, razen korenine. Zdravilne učinkovine se nahajajo v svetovih, listih in steblu. Kadar sami pripravljamo pripravke iz ognjiča, pogosto uporabljamo samo svetove, posebej, kadar pripravljamo ognjičevo kremo. Vendar lahko brez skrbi uporabimo celo rastlino, samo na drobno jo moramo narezati in previdno posušiti.

  Kakšni so blagodejni učinki ognjiča na naše zdravje?

  • Zdravilni ognjič je dragocena zdravilna rastlina, ognjičev čaj pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah. Ognjič razkužuje, zato je učinkovit pri raznih okužbah in hkrati čisti kri.
  • S pomočjo pripravkov iz ognjiča, posebej z ognjičevo kremo, se rane hitreje celijo. Blagodejno vpliva tudi na akne, bradavice, ekceme, opekline, ozebline in vse kožne težave.
  • Ognjič lahko tudi namočimo v domače žganje in pripravimo ognjičeve kapljice. Pomagajo pri pretegnjenih mišicah in oteklinah. (1)

  Preglejte še povzetek seminarja o izdelavi domačih pripravkov za telo, v tem primeru Ognjičeve kreme.

  • Iz stebel, listov in cvetov ognjiča, lahko stisnemo svež sok, ki pomaga pri starostnih pegah in pri odpravljanju nadležnih bradavic.
  • Zeliščarji priporočajo redno pitje ognjičevega čaja, saj čisti kri in odvaja vodo iz telesa. Preliv pripravimo tako, da zvrhano žličko ognjiča, prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo deset minut in nato precedimo. Z mlačnim ognjičevim čajem si lahko tudi umivamo oči in s tem okrepimo vid.
  • Pater S. Ašič je v svojih knjigah že dolgo nazaj napisal, da lahko ognjičev čaj pijemo pri rakavih obolenjih, kot dodatek drugim zdravilom v podporo.

   

  Posted by Mitja @ 8:57 am

Povezave