• Dobavitelji, Novo 02.12.2021

  Gravesova bolezen je najbolj razširjena oblika hipertiroidizma, kakor imenujemo metabolično motnjo zaradi prekomernega izločanja hormona žleze ščitnice. Drugo ime za bolezen je bazedovka, zanjo pa je značilno, da vpliva tudi na oči. Marsikateri bolnik trpi zaradi izbuljenih oči, ki lahko povzročijo tudi občutek pekočih oči. V nadaljevanju preberite, kakšne so značilnosti bolezni in na primeru bolnice iz Hrvaške spoznajte načine zdravljenja.

  gravesova bolezen je avtoimuna bolezen ščitnice

  Kakšne so značilnosti Gravesove bolezni?

  Najprej osvetlimo, kaj sploh je ščitnica. Ščitnica je majhna endokrina žleza v obliki metulja, ki se nahaja okoli sapnika. Tvori ščitnična hormona tiroksin (T4) in trijodtironin (T3), ki skrbita za vse nujne presnovne procese. Njena vloga v telesu je izjemna, saj brez ščitničnih hormonov ni mogoče živeti.

  Gravesova bolezen je avtoimunska motnja v delovanju ščitnice. Najverjetneje se pojavi zaradi kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov. Gre za to, da imunski sistem tvori protitelesa, ki napadejo ščitnico, ta pa posledično proizvaja preveč hormonov.

  Najpogosteje doleti odrasle ženske, praviloma med 30. in 50. letom starosti. Hipertiroidizem ali prekomerno delovanje ščitnice je najpogosteje posledica Gravesove bolezni.

  To so najpogostejši simptomi bazedovke

  Simptomi povečanega delovanja ščitnice oz. konkretno Gravesova bolezen vplivajo na številne različne sisteme telesa, zato se lahko pojavijo zelo različni simptomi, ki pa pomembno vplivajo na splošno zdravje. To so najpogostejši simptomi povečanega delovanja ščitnice in s tem bazedovke:

  • Občutki tesnobe in razdražljivost
  • Nespečnost
  • Tresenje rok ali prstov
  • Hujšanje, kljub povečanemu teku in uživanju večjih količin hrane
  • Povečanje žleze ščitnice oz. golša
  • Visoka občutljivost in povečano znojenje ali topla, vlažna koža
  • Pogostejše odvajanje blata,
  • Izbuljene oči (Gravesova oftalmopatija)
  • Spremembe v menstrualnem ciklu in neredne menstruacije
  • Erektilna disfunkcija ali zmanjšan libido
  • Pospešen srčni utrip ali nepravilno bitje srca (palpitacije)

  Gravesova bolezen ima značilen simptom: izbuljene oči

  Eden od simptomov Gravesove bolezni so tudi izbuljene oči, ki jih strokovno imenujemo ščitnična oftalmopatija, Gravesova oftalmopatija ali tiroidna orbitopatija. Gre za t. i. zunajščitnične oblike Gravesove bolezni, za katero so značilne zadebeljene zunanje očesne mišice in kopičenje maščobnega ter vezivnega tkiva v področju okoli očesa.

  Bolezen lahko poteka celo tako burno, da vpliva na ostrino vida in povzroči zamegljen vid ter nezmožnost razlikovanja barv ter prizadene celo vidni živec. Pri tako težki obliki bolezni je obisk zdravnika nujen, saj lahko bolezen povzroči celo slepoto.

  gravesova bolezen in značilne izbuljene oči

  Gravesova ali ščitnična oftalmopatija in suhe oči

  Pri izbuljenih očeh oz. nenormalnem pomiku očesa iz očesne votline je očesna površina izpostavljena, kar ima lahko za posledico suhe oz. pekoče oči. Poleg tega lahko ščitnična oftalmopatija prizadene tudi solzno žlezo, kjer nastajajo solze. Pojavi se bolezen suhega očesa, ki se kaže kot rdeče oči, bolečina in nelagodje v očeh, občutek tujka ali rezanja v očeh, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid ali celo kot prekomerno solzenje.

  Pri blagi obliki bolezni so odlična prva pomoč kapljice za oči, ki preprečujejo izsuševanje očesne površine ter odpravijo simptome, kot so pekoče, solzne oči in bleščanje pri močni svetlobi. Glede prave izbire kapljic se je treba posvetovati z zdravnikom oz. oftalmologom. Ponavadi stroka posebej poudari, kako pomembno je izbrati kapljice za oči, v katerih ni konzervansov. Pozornost je treba nameniti tudi drugim sestavinam. Posebej dobro blažijo simptome tiste kapljice, ki vsebujejo hialuronsko kislino in trehalozo. Takih je na tržišču malo, preverite pa lahko postal o zdravju oči www.mojeoko.si, kjer predstavljajo kapljice z vsemi naštetimi lastnostmi.

  Vsekakor je treba pri ščitnični oftalmopatiji opravljati redne kontrole pri oftalmologu, ki bo svetoval različne načine zdravljenja za zmanjšanje aktivnosti vnetja in omejitev napredovanja bolezni. Na ta način se hkrati zaščitijo tudi vaše oči.

  gravesova bolezen in kapljice za oči: blaženje občutka suhih oči

  Primer bolnice s Hrvaške s ščitnično oftalmopatijo in suhimi očmi

  Na kliniki za očesne bolezni Medicinske fakultete v Zagrebu so obravnavali primer bolnice, stare 56 let, ki je na pregled prišla zaradi rdečih oči, občutka rezanja v očeh, prekomernega solzenja, zamegljenega vida in fotofobije oz. občutljivosti na svetlobo.

  Bolnica je v hrvaškem članku Uzroci za suzenje očiju su brojni – jedan če vas iznenaditi zasledila dejstvo, da je tudi prekomerno solzenje lahko razlog za suhe oči, zato se je odločila za posvet pri osebnem zdravniku glede tega, da so njene težave morda povezane s suhimi očmi.

  Na pregledu pri specialistu je bolnica povedala, da ima diagnozo Gravesova bolezen. Bolezen je pod kontrolo, vendar se pojavljajo težave z očmi. Zdravniki so opravilli več testov ter ugotovili blago retrakcijo obeh zgornjih vek (rahlo izbuljene oči, značilne za to bolezen), prehodne solzne kanale, a precej suhe oči na podlagi ugotovitev Schirmerjevega testa. Postavili so diagnozo TED (thyroid eye disease) s simptomi suhega očesa. Obstajal je tudi sum na sindrom Sjogren, vendar je bil ovržen.

  Terapija je uključevala redno vkapavanje kapljic za oči (obvezno brez konzervansov) ter ob večerih uporabo gela za oči. 10 dni je pogosteje uporabljala tudi kapljice za oči s kortikosteroidi kot protivnetno terapijo.

  Po dveh tednih je bolnica na ponovnem pregledu poročala o izboljšanju, saj so bile njene oči precej manj rdeče, vid ni bil več zamegljen, solzenje je izginilo, v očeh je ni več rezalo. Zdravniki so zmanjšali količino kortikosteroidnih kapljic, priporočili pa nadaljnjo uporabo umetnih solz oz. kapljic za oči ter gela za suhe oči.

  Bolnica je bila izredno vesela izboljšanja, omenila pa je, da je številne uporabne informacije dobila v članku Suhe oči i štitnjača, kjer je laično razložen mehanizem same bolezni.

   

  Izredno pomembno je, da pri težavah s suhimi očmi ob postavljeni diagnozi ščitnične bolezni (Gravesova bolezen) ne odlašamo s posvetom pri zdravniku. Če imamo težave z očmi niso samo očitno izbuljene oči tiste, na katere je treba biti pozoren. Če bolezen napade solzno žlezo, nam lahko suhe oči povzročijo veliko preglavic in privedejo celo do poškodb očesne površine.

  Posted by Mitja @ 9:20 am

Povezave