• Dobavitelji, Novo 07.03.2022

  AIDA formula je (skoraj) starodavni model prodaje, ki temelji predvsem na psihologiji človeškega uma. Zakaj vam o njej govorimo sedaj, približno 100 let po njenem nastanku? Izkaže se, da lahko ta formula izboljša vaš SEO.

  aida Formula

  AIDA formula – Kaj je to?

  AIDA formula (ali AIDA model) je formula, ki je bila zasnovana v začetku prejšnjega stoletja. Je marketinška strategija, ki deluje v štirih korakih. A, I, D in A:

  • Attention (pozornost)
  • Interest (zanimanje)
  • Desire (želja)
  • Action (ukrepanje)

  Ideja je, da se bodo ljudje, ki doživijo te štiri občutke v takšnem vrstnem redu, dejansko odločili za nakup nekega izdelka – in to tudi do neke mere drži.

  Od njene iznajdbe in vse do danes, je AIDA formula uporabljena povsod, kjer je prisoten marketing – na radiu, po televiziji, na oglasih ob avtocestah in nenazadnje tudi na internetu.

  Prav iz tega razloga, se je uvrstila med pomembnejše SEO strategije – predvsem copywriting trike

  AIDA formula se še danes uporablja v večjih (in manjših) podjetjih | Panheat.si – Sončna elektrarna

  Če dobro poznate korake AIDA formule, jo lahko hitro opazite v trgovanju večjih in manjših podjetij. Po modelu delujejo podjetja kot so Coca Cola, Apple in podjetje Panheat.

  S svojo spletno stranjo, med drugim namenjeno prodaji sončnih elektrarn, tudi sledijo modelu AIDA. Poglejte njihovo vsebino na povezavi sončna elektrarna.

  sončna elektrarna - aida formula

  Zakaj AIDA še vedno deluje

  Glede na to, da je model nastal stoletje v preteklost, se pojavlja veliko dvomov o dejanskem delovanju AIDA formule. Pomnite, da njeno delovanje znanstveno ni bilo nikoli dokazano.

  AIDA formula je deležna številnih (delno upravičenih) kritik, zato se nanjo prodajalci ne zanašajo preveč. 

  Pomembno je, da razumete, da AIDA formula ne bo magično uvrstila vaše strani na prvo mesto na Googlu. Do prvega mesta na Googlu se ne da splezati z enim samim korakom. 

  AIDA pa vseeno lahko:  

  • razširi vaš krog obiskovalcev
  • poveča čas, ki ga preživijo na vaši spletni strani in
  • poveča odstotek prodaje na količino bralcev

  Kljub pomanjkanju uradnih raziskav AIDA formula deluje. To zagovarjajo številni SEO mojstri, ki so izvedli svoje raziskave (npr. Neil Patel).

  Kako torej zgraditi vsebino po AIDA modelu?

  A & I do potankosti

  Pozor dragi bralci …

  “A” kot Attention ali pozornost. Prvi korak AIDA formule je pritegniti bralčevo pozornost. Kako? Za uresničitev tega koraka obstaja več možnosti:

  • grafični lovilci pozornosti (npr. “Dobro poglejte spodnjo sliko” in “Na spodnji sliki je nekaj, kar vam bo vzelo sapo”)
  • pogumne trditve (ni nujno, da so pravilne, važno je samo, da obiskovalec bere dalje)
  • dražljaji (to so trditve, ki bralca dražijo – npr. “Vse, kar ste delali do zdaj, je narobe” in “Tukaj je 5 razlogov, zakaj vaša SEO strategija ne bo nikoli delovala”)

  Začetek vaše vsebine je najpomembnejši del. Kaj vam pomaga informativno jedro in močan zaključek, če bo bralec besedilo opustil po prvem odstavku?

  Po nekaterih primerih že verjetno razumete nekatere oglase. Poznate morda nadležen YouTube oglas, ki se prične z dražljajem: “Sure, skip this ad.” (Seveda, preskoči ta oglas)

  Občutite globoko sovraštvo do interneta, a obenem željo, da ne preskočite oglasa?

  Preprost “A” na spletni strani Ebonitete.si – Bonitete prijava

  Lovilec pozornosti ne rabi biti odkrivanje Amerike. Pomembno je, da je lovilec jasen in viden – to je prvo kar mora obiskovalec v vaši vsebini videti. Poglejmo si recimo primer spletne strani Ebonitete.si.

  Ti so v vsebini bonitete prijava zgradili preprost in učinkovit lovilec pozornosti. Celotno vsebino najdete na bonitete prijava.

  bonitete prijava . aida formula

  To pa mi izgleda res zanimivo 

  Naslednji korak formule je “I” kot Interest ali zanimanje. Ko imate njihovo pozornost, v bralcu skušate vzbuditi zanimanje. Ne, ne govorimo še o želji, vaša naloga je preprosto izdelek, storitev ali stran predstaviti na zanimiv način.

  To naredite tako, da:

  • izdelek predstavite NA KRATKO – bralec še v tem koraku ni pripravljen na vse malenkosti, ki jih vaš izdelek zmore
  • poudarek na zanimivostih izdelka 
  • poudarek na funkcionalnosti vašega izdelka
  • pripravite predstavitev problema, ki ga ima vaš bralec (priprava na naslednji korak)

  Ker je v tem koraku cilj zanimanju, se izogibajte omenjanju “norih cen”, popustov in prodaji na sploh.

  D & A in ostali triki       

  To pa je uporabna stvarca

  Vrhunec AIDA formule je “D” za Desire ali željo. V tem koraku, ko je bralec že zainteresiran, je vaš cilj v njem vzbuditi resnično željo po izdelku

  V prejšnjem koraku smo govorili predstavitvi problema – v tem koraku ga okrepite, povečate in nato rešite z izdelkom.

  Sedaj je tudi čas, da predstavite vse prednosti izdelka ali storitve, natančno razložite kako deluje in res dobro argumentirate njegovo uporabo.

  Vzbujanje želje na spleti strani Magus.si v prispevku Artroza

  Tudi spletna stran Magus.si je v svojem prispevku Artroza odlično upoštevala tretji korak AIDA formule. Bralcu v tem primeri predstavijo elektromagnetno terapijo, kot odgovor za zdravljenje artroze.

  Prispevek Artroza vidite na spodnji sliki in na povezavi.

  artroza - aida formula

  Tako še vam ostane samo en korak …

  Čas za akcijo

  Zadnji “A” za Action ali ukrepanje je tudi zadnji korak formule, ki bo razkril, ali ste prejšnjim korakom sledili dovolj natančno.

  V tem koraku namreč v bralcu vzbudite željo po akciji, ukrepanju. To naredite s preprostim trikom, ki ga skrajšano imenujemo CTA (Call To Action).

  Na koncu vsebine ponudite sorodne vsebine, povezave za prijavo, itd. In seveda CTA. 

  To je (podobno kot na začetku vsebine) pogumna trditev, ki pa tokrat ne služi kot lovilec pozornosti za to vsebino, ampak  zanimanja za drugo.

  CTA so lahko trditve, kot je:

  • “Naročite se! Prvi mesec brezplačno …”
  • “Nadaljuj na Facebook …”
  • “Izvedite več na [nova vsebina]”

  Pod CTA pa spada tudi odštevanje. Takšno odštevanje ima svoj vpliv predvsem na Črni petek.

  CTA na spletni strani Prvafina.si – Odkup nezapadlih terjatev

  Spletna stran Prvafina.si v svojih vsebinah pogosto uporablja AIDA korake. Eden izmed boljše izvedenih je, v njihovem prispevku za odkup nezapadlih terjatev, prav CTA. 

  Na spodnji sliki poglejte koliko prostora so posvetili gradnji učinkovitga CTA. Razdeljen je celo na dva dela. Celoten prispevek z ostalimi koraki AIDA lahko pregledate na povezavi odkup nezapadlih terjatev.

  odkup nezapadlih terjatev - aida formula

  To je vse, kar morate v osnovi vedeti o AIDA modelu. Še več informacij lahko najdete v spodnjem posnetku … (ste opazili CTA?). 

  Posted by Mitja @ 9:26 am

Povezave