• Dobavitelji, Novo 04.03.2022

  Akumulator – polnjenje in praznjenje

  Akumulator se polni s pomočjo električnega toka, kar smo zapisali že v prejšnjem članku. Pojasnili smo tudi, da gre polnjenje preko diname ali alternatorja ter s pomočjo posebnih električnih polnilcev. Načinov polnjenja je več.

  Ko se akumulator izprazni, moramo biti še posebej pozorni na to, kako dolgo je le ta izpraznjen. Če je kislina v njem preveč redka (če je prazen), se celice lahko poškodujejo in je v tem primeru neuporaben.

  V preteklosti so bili akumulatorji težki, nerodni, tudi nevarni in zdravju škodljivi. Posebne servisne delavnice za popravilo akumulatorjev so izrabljene kose razstavile. Pozitivne in negativne plošče so obnovili in jih na novo sestavili. Elektrolit oziroma žvepleno kislino (razredčeno v pravilnem razmerju) so napolnili v ohišje in akumulator je bil spet v funkciji kot nov.

  Danes ta proces popravil ni več v modi, stare akumulatorje tovarne odkupujejo zaradi svinca, ki je vedno prisoten tudi v nedelujočih akumulatorjih.

  Akumulator

  Zakaj se akumulator prazni?

  Akumulator je napolnjen največ do 90 % nazivne moči. Ko je izpraznjen  do 40 % svoje nazivne moči, je potrebno dodatno polnjenje. Če se akumulator prazni, je to lahko tudi posledica kratkih voženj in posledično večje porabe goriva.

  Starejši avtomobili so imeli za polnjenje napravo, ki se imenuje dinamo. Pri tem polnjenju je motor moral delovati na več kot 900 obratih/vrtljajih in se je s povečevanjem obratov/vrtljajev  motorja moč polnjenja povečevala. Alternator je naprava, ki polni z enako močjo ves čas obratovanja, ne glede na število obratov motorja.

  Kaj vemo o svinčevih akumulatorjih?

  Pri polnjenju in praznjenju svinčevih akumulatorjev se tvorijo plini, ki so eksplozivni. Zato je rokovanje z akumulatorji tega tipa lahko tudi nevarno. Motorna kolesa imajo še vedno v večini primerov takšne akumulatorje. Pri nakupu takih akumulatorjev mora kupec imeti izpit za rokovanje oziroma podpisati izjavo prodajalcu, da je seznanjen z vsemi potrebnimi informacijami glede varnega rokovanja. Svinčevi akumulatorji se še vedno uporabljajo skoraj v vseh avtomobilih, predvsem tovornih in delovnih strojih. Za več info o ugodni ponudbi vseh vrst akumulatorjev obiščite spletno trgovino www.kruno.si.

  Posted by Mitja @ 7:16 am

Povezave