• Novo 25.07.2018

  Moxa terapija ali moxibustija, je terapija z moxa cigaro ali moxo. Moxa je palčka, ki se uporablja za gretje bodisi akupunkturnih točk ali področja na telesu. Moxe so bile originalno narejene iz suhega pelina, katerega so s papirjem zvili v cigari podoben zvitek.

  Moxa terapija

  Moksa terapijo ali moxanje poznajo na kitajskem že več kot 2000 let. Je pa moksa terapija dobro znana tudi na Japonskem, v Koreji, Vijetnamu, Tibetu in Mongoliji. Mokša, kot se na kitajskem izgovarja njeno ime je sestavljena iz moxa zelišča ki je v resnici posušen pelin. Običajno so v tradicionalni kitajski medicini posušeni pelin ali moxa zelišče Artemisia, še dodatno starali. Prav to staranje, naj bi moxa zelišču, mokši in tudi sami mokša terapiji dodalo še dodatno moč.

  Moxa terapija - uporaba

  Moxa terapija

  Moxa terapija ali kot se v angleščini uporablja moxibustija ( Moxibustion ) je terapija z uporabo prižgane pelinove palčke za gretje. Z njo grejemo akupunkurno točko ali predel telesa. Tradicionalna kitajska medicina pravi, da z gretjem točk v resnici dovajamo novo yang energijo v telo, tam kamor je potrebno. Za lažje razumevanje, yang je energija delovanja, toplota, svetloba. Po drugi strani je yin energija v mirovanju, odsotnost toplote, odsotnost svetlobe.

  Moxa terapija – uporaba

  Moxa terapijo uporabljamo zato, da telesu dovajamo yang energijo, predvsem tam kjer jo manjka. Enako velja za predele, ki so prizadeti z mrazom ali vlago, torej sluzjo. Ko predel ali točko segrevamo, mu s tem dovajamo yang ali toploto, podobno kot bi jemali Ginseng. Tako v predelu spodbudimo bolj aktivno prekrvavitev, ter pospešimo procese zdravljenja. S tem, ko dovajamo yang se poleg boljšega pretoka krvi, doseže tudi boljši pretok energije Qi. V TKM pravijo “Kamor gre kri, gre tudi Qi” in tudi obratno. Moxi pravijo tudi “zelišče, ki pozdravi 100 bolezni”. S segrevanjem se odprejo meridiani in se začne samozdravljenje.

  Moxa terapija – bolezni ki jih zdravi

  Po TKM je moxa terapija primerna pri boleznih, za katere je vzrok mraz, vlaga ali tudi veter. Bolezni, katere lahko zdravimo z moxa terapijo:

  • Astma
  • Glavobol
  • Bronhitis
  • Vnetje ušes
  • Impotenca
  • Prehlad

  Kje smo preverili podatke (1, 2)

  Posted by Mitja @ 1:20 pm

Povezave