• Novo 02.12.2016

  Čeprav smo na posestvu Herk o hujšanju ter učinkovith metodah hujšanja že govorilo ogromno in sicer v okviru seminarja na temo hujšanja, spodaj za vse, ki jih zanima izguba teže navajamo še nekaj nasvetov o tem kako shujšati z brokolijem in artičokami.

  Kako shujšati z brokolijem in artičokami

  V vsako shujševalno dieto bi obvezno morali vključiti brokoli in artičoke, saj če želimo izgubiti odvečne kilograme in oblikovati telo, moramo najprej iz jedilnika črtati prazne kalorije in namesto njih uživati veliko sadja in zelenjave. Brokoli in artičoke sta idealna zelenjava, saj jih lahko kombiniramo tudi s kakšnim pustim mesom, rižem, pa tudi s krompirjem.

  Kako shujšati z brokolijem in artičokamiKako shujšati z brokolijem?

  V brokoliju najdemo mnogo koristnih učinkovin, prevladujejo vitamini B2, B3, B5 in C,beta karoten, folna kislina, kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, cink in veliko vlaknin.

  Ker je brokoli bogat tako z antoioksidanti kot z vlakninami, je močan razstrupljevalec za celoten prebavni sistem in jetra. Brokoli ima blagodejen vpliv pri hujšanju, saj celoten organizem deluje bolje, če jetra delujejo optimalno. Tako lahko iz brokolija potegnemo najboljše učinkovine in obenem učinkovito odstranimo strupe iz telesa. S tem preprečimo nalaganje toksinov in shranjevanje maščob.

  Brokoli je dober vir folne kisline, ki pa se lahko v telesu zmanjša, če jemljemo kontracepcijske tablete. Folna kislina tudi spodbuja prouvodnjo serotonina, snovi, ki spodbuja splošno dobro počutje in se naravno ustvarja v telesu.

  Brokoli kuhajte čim manj časa, idealno je zgolj nekaj minut. Najbolje je, če ga samo poparite ali prevrete v mali količini vode.

  Hujšanje z artičokami

  Artičoke so fantastičen diuretik, so izjemnega okusa, njihovo uživanje preprečuje nastanek žolčnih kamnov in učinkovito razstrupljajo jetra.

  V artičokah najdemo vitamin B3, K in C, beta karoten, folno kislino, kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, vlaknine in inulin. Artičoke s svojimi izrednimi zdravilnimi lastnostmi odlično čistijo jetra, znižujejo holesterol in stimulirajo žolčnik. Vsebnost inulina v artičokah podpira zdrave bakterije v črevesju. Uspešno pomagajo tudi v borbi proti celulitu, še posebej v obliki soka v kombinaciji z rumeno papriko in peteršiljem, ali v obliki kapsul artičoke za razstrupljanje.

  Artičoke z limono

  Za nadevane artičoke potrebujete naslednje sestavine:

  • 4 artičoke
  • 2 žlici gorčice
  • sok dveh limon
  • 2 žlički olivnega olja

  Odstranite peclje in obrežite spodnji del artičok, da bodo stale pokončno. Zavrite vodo v velikem loncu in kuhajte artičoke 30 do 40 minut. Ko se nekoliko ohladijo, odstranite sredino z žlico. Zmešajte gorčico, limonin sok in olivno olje, ter začinite po okusu. Mešanico nadevajte v artičoke in postrezite.

  Viri:

  Miša Pušenjak, Vodnik po vrtu

  Anna Selby, Živila z malo kalorijami in maščobami

  Posted by Mitja @ 3:53 pm

Povezave