• Novo 08.05.2018

  kako znižati holesterolVemo, da je povišan holesterol velik dejavnik tveganja, zato je vprašanje, kako znižati holesterol, seveda na mestu. Holesterol je snov, ki se absorbira s hrano in nastaja v jetrih. Prisoten je v vsaki celici našega telesa, tudi v možganih. Kadar imamo močno povišan holesterol, smo v nevarnosti, da zbolimo za katero od bolezni srca in ožilja.

  Največja študija, ki je bila opravljena na področju bolezni srca in ožilja se imenuje Interheart. S to raziskavo so ugotovili, kateri dejavniki so odgovorni za kar 90% vseh srčnih infarktov ali ostalih bolezni srca.

  Kako znižati holesterol in kateri so dejavniki odgovorni za bolezni srca?

  Znižanje holesterola na naraven način, vsekakor vključuje dieto in zdrav način življenja.  Za bolezni srca, je najpogosteje kriv način življenja, ki vključuje kajenje, uživanje alkohola, ter pomanjkanje hrane, ki vključuje sadje in zelenjavo. Zelo pogost krivec je tudi povišana telesna teža, povišan holesterol v krvi, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, pomanjkanje gibanja in stresne situacije.
  Povišan holesterol je vsekakor pomemben dejavnik za težave s srcem. Ljudje s temi težavami, imajo nenormalno sliko maščob v krvi. Krvna slika, ki nam pokaže maščobe v krvi, vsebuje skupni holesterol, trigliceride, slab holesterol, HDL in dober holesterol, LDL.

  Pri zdravljenju z zdravili, se spremlja dober holesterol, vendar moramo vedeti, da je bolj natančni pokazatelj povišanega holesterola razmerje med skupnim holesterolom in HDL holesterolom. (1)

  holesterol

  Zelišča za zniževanje holesterola

  Zeliščarji poznajo kar nekaj zelišč, ki pomagajo zniževati holesterol. Takšno zelišče je tudi schisandra, ki jo poznamo tudi pod imenom kitajska shizandra ali šisandra. Uporabljamo plodove, ki vsebujejo eterična olja, fenole in lignane. Učinkovine v šisandri spodbujajo obnavljanje in razstrupljanje jeter. To so dokazali z raziskavo leta 2002, ko so kitajski zdravniki ugotovili, da učinkovine v shizandri varujejo pred oksidacijo maščob v jetrih. (2)

  Pred uporabo se vedno posvetujemo s svojim zdravnikom.

  kako znižati holesterol na naraven način

  Kdaj imamo povišan holesterol in kakšne so holesterol vrednosti?

  O povišanemu holesterolu govorimo, kadar imamo skupni holesterol 6.0 točke, medtem ko je HDL 1.0 točke. Kadar je skupni holesterol 6.0 in HDL 2.o točke, potem bo dober holesetrol nadomestil škodo povišanega LDL.

  znižanje holesterola

  Pri vsakem povišanju je izredno pomembno, da se držimo zdravega življenjskega sloga. Za dvig dobrega holesterola in znižanje slabega, je pomembno, da se veliko gibamo in zdravo prehranjujemo.

   

  Posted by Mitja @ 8:21 am

Povezave