• Dobavitelji, Novo 27.03.2023

  Kaj je gaba?

  Ste že kdaj slišali za izraz “gaba”? Če ne in je za vas nov, je morda čas, da se z njim seznanite. Prinašamo vam članek z odgovorom na vprašanje, kaj je gaba.

  Gaba pomeni neproteinsko gama-aminomasleno kislino in je eden od pomembnih nevrotransmiterjev v človeških možganih, tako kot na primer znani adrenalin, dopamin ali serotonin. Je eden od številnih. Gaba naravno nastaja v telesu, vendar se lahko zgodi, da je v telesu primanjkuje. Pri ženskah je na primer pomanjkanje te kisline med menstruacijo precej pogosto, vendar je to prehoden pojav.

  V nadaljevanju bomo opisali, kako je videti pomanjkanje gabe.

  Kakšne so njene funkcije?

  Kot je opisano zgoraj, gre za vrsto aminokisline, ki deluje kot tako imenovani nevrotransmiter. Gaba uravnava delovanje in kompleksno aktivnost nevronov. Obstajajo tudi omembe, da se ta aminokislina presnavlja zunaj živčnega sistema, zato je mogoče, da vpliva na različne alergije.

  Če pa se vrnemo v možgane, gaba tukaj blaži, pomirja in ščiti nevrone pred morebitnimi poškodbami. Receptorji, ki jih ima gaba, delujejo na primer na škodljive barbiturate ali alkohol. Tako deluje gaba pri odraslih.

  Kako pa deluje pri otrocih?

  To ni tako preprosto. Poročali so, da pri otrocih gaba deluje nasprotno, tj. stimulativno, in motnje v delovanju njenega metabolizma lahko povzročijo na primer otroško epilepsijo.

  Kako veste, ali vam ga primanjkuje?

  Pomanjkanje gabe se lahko kaže na več načinov:

  • Vaše telo zahteva večji vnos ogljikovih hidratov od običajnega, kar se kaže v nezadržni želji po industrijskih, hitrih sladkorjih.
  • Pojavljajo se vročinski valovi.
  • Občutite tresenje in morda imate povišan srčni utrip.
  • Prekomerno se znojite.
  • Skrbi vas tesnoba.
  • Morda imate depresijo.
  • Lahko se pojavijo nepojasnjeni napadi panike.
  • Morda imate migrene ali nespečnost.
  • Bolečine v mišicah.

  Kaj se zgodi, če so nevroni prekomerno stimulirani (nizka raven gabe)?

  Če se pri vas pojavi stanje, ko je raven gabe zelo nizka, gre morda za težavo. Sprožijo se lahko tesnoba, depresija, nespečnost, napadi panike, raztresenost itd. Zato je treba telo dopolniti z gabo, da se ponovno vzpostavi ravnovesje.

  Včasih se gaba imenuje “naravni valium”, saj ima podobne učinke kot to zdravilo proti tesnobi.

  Kaj je gaba -kakšne so prednosti gabe?

  Čeprav koristi na področju medicine še niso v celoti raziskane, naj bi glede na različne poskuse

  • pozitivno vpliva na mišljenje,
  • spodbuja učinkovito sprejemanje odločitev,
  • zagotavlja dobro psihološko počutje,
  • deluje proti anksioznosti,
  • pomaga proizvajati endorfine ali hormone sreče,
  • je močan topilec maščob, zato naj bi vam pomagal izgubiti odvečne kilograme,
  • lajša depresijo, tesnobo in napade panike,
  • zmanjšuje vnetja,
  • izboljšuje motnjo ADHD,
  • povečuje raven rastnega hormona.

  Če ga pogledamo še bolj splošno, lahko rečemo nekaj stvari. Na primer, gaba naj bi pomagala proizvajati endorfine, ki so tako imenovani “hormoni sreče”. Občutek ob njihovem sproščanju je nenadomestljiv – navsezadnje ga verjetno vsi poznamo. Poročajo, da če uživate živila, ki naravno vsebujejo gabo, ali če vključite prehranska dopolnila s to aminokislino, boste začeli doživljati občutke pozitivnega razpoloženja.

  Kaj moramo vedeti, preden uporabimo hialuronsko kislino?

  Nanos hialuronske kisline na različne dele človeškega telesa je eden najpogostejših postopkov v estetski medicini po vsem svetu.

  Če boste opravili takšen postopek, morate vedeti, da ima vsak postopek svoje spremljevalne dogodke in tudi morebitne zaplete.

  Zato si razjasnimo, kaj morate resnično upoštevati, če vam bomo vbrizgali hialuronsko kislino.

  Modrice

  Vsaka posamezna celica v našem telesu je preskrbljena s krvjo. Zato ima vsaka posamezna celica mikroskopsko kapilarno krvno žilo, ki vodi do nje. Zato vsak prehod igle skozi tkivo spremlja prekinitev neke krvne žile. Velikost krvne žile določa velikost modrice. Večja kot je prekinjena krvna žila, več krvi odteče in večja je modrica. Seveda je nastanek modrice odvisen tudi od številnih drugih endogenih dejavnikov, kot so število trombocitov, raven vitamina K, menstrualni cikel in številni drugi. Zato je treba z modricami računati približno teden dni po uporabi.

  Oteklina

  Drugi spremljajoči pojav je oteklina. To je treba pričakovati vsaj en dan po običajno dveh. Hialuronska kislina je v bistvu vsadek. Za telo je tuji material. Telo se na prisotnost nečesa novega odzove s tako imenovanim sterilnim vnetjem, kar pomeni oteklino rdečico in s tem povezano bolečino. Poleg tega hialuronska kislina nase veže vodo, zato je lahko oteklina še bolj izrazita.

  To sta bila dva spremljajoča pojava, ki se jima preprosto ni mogoče popolnoma izogniti.
  Potem so tu še pravi zapleti, pri katerih med uporabo naredimo vse, kar je v naši moči, da do njih ne bi prišlo. Vendar nikoli nismo 100-odstotno prepričani.

  Posted by Mitja @ 7:23 am

Povezave