• Dobavitelji, Novo 15.02.2022

  Mali servis – zamenjava filtrov in kaj še?

  Mali servis – o njem smo že pisali, pa vendar. Mali servis pomeni zamenjavo filtrov, zato je za naše vozilo zelo pomemben. Pomembno je tudi, da se držimo napisanih priporočil. Priporočila lahko tudi nekoliko odstopajo od tovarniških zahtev. S priporočili našega serviserja bo motor v našem vozilu deloval tudi več kot 500.000 prevoženih kilometrov brez večjih posegov, zamenjav ali popravil.

  MALI SERVIS

  Ali delimo avtodele na različne blagovne znamke?

  Avtodele delimo na različne blagovne znamke:

  • Originalni avtodeli, kjer prodajni svetovalec najprej kupcu priporoča nakup originalnega dela;
  • Avtodeli, ki so enakovredni originalu in so v večini primerov tudi uporabljeni v prvi vgradnji pri izdelavi novih vozil;
  • Avtodeli, ki jih radi napačno poimenujejo »ponaredki, kopije«, kar seveda ni pravi izraz, saj gre za avtodele različnih evropskih blagovnih znamk.

  Nekaj blagovnih znamk, ki jih vsi poznamo – na sliki spodaj:

  MALI SERVIS

  Kako je s kopijami in ponaredki?

  Večino manj znanih blagovnih znamk avtodelov nekateri končni kupci in tudi mehaniki napačno poimenujejo ponaredki oziroma kopije. Vsi avtodeli, ki so v ponudbi na trgu Evropske unije (EU), so homologirani in primerni za vgradnjo. Seveda so med posameznimi blagovnimi znamkami tudi razlike v kakovosti. Blagovne znamke, ki dobavljajo avtodele za prvo vgradnjo, so enakovredne kakovosti originalnih avtodelov.

  MALI SERVIS

  Maloprodajna cena na poprodajnem trgu za posamezne rezervne dele je seveda nižja kot za originalne avtodele posamezne blagovne znamke avtomobilov. V zadnjem času se zaradi krize cene avtodelov hitro spreminjajo in občasno je lahko cena originalnega avtodela tudi nižja od avtodela posamezne blagovne znamke.

  Zakaj je redno vzdrževanje vozila pomembno?

  Vsa vozila je potrebno redno vzdrževati in jih servisirati.  V žargonu mehaničnih delavnic in avtomehanikov se pojavljajo različni termini za vzdrževalna in servisna dela in za zamenjavo posameznih avtodelov.

  Tako se največkrat pojavijo izrazi, kot so:

  • Servis,
  • Mali servis,
  • Veliki servis,
  • Servis avtomatskega menjalnika.

  Servis pomeni, da je na vozilu potrebno zamenjati motorno olje, filter olja ter podložko na vijaku za izpust. Motorno olje je vedno potrebno izbrati na osnovi tovarniških priporočil in zahtev proizvajalca. Motorna olja imajo določene normative in specifikacije ter viskoznost. Vedno se mora uporabiti motorno olje, ki ima od proizvajalca predpisano in zahtevano specifikacijo:

  • Primer VAG vozila s specifikacijo 507.00,
  • Primer Mercedes Benz vozila s specifikacijo 229.52.

  Potrebno je izbrati pravo olje, kot kaže slika spodaj:

  MALI SERVIS

  Vir: https://www.machinerylubrication.com/Read/30197/choose-engine-oil, 07.2.22

  Na ta način zagotovimo vozilu dolgo življenjsko dobo motorja in minimalno možnost nepričakovanih okvar. Za več info o filtrih za mali servis in motornih oljih obiščite spletno trgovino www.kruno.si.

  Posted by Mitja @ 9:36 am

Povezave