• Dobavitelji, Novo 21.08.2023

  Kompresijske nogavice, tudi znane kot kompresijske nogavice ali nogavice za kompresijsko terapijo, so medicinski izdelki, ki delujejo tako, da ustvarjajo pritisk na noge in spodnji del telesa. Ta pritisk se postopno zmanjšuje od spodaj navzgor, kar pomaga izboljšati cirkulacijo krvi in limfe ter zmanjšati otekanje, utrujenost in nelagodje v nogah. Delovanje kompresijskih nogavic temelji na principih anatomije, fiziologije in hidrodinamike.

  kompresijske nogavice

  Ključne značilnosti delovanja kompresijskih nogavic:

  1. Graduirani pritisk: Kompresijske nogavice so zasnovane tako, da ustvarjajo pritisk, ki je najmočnejši pri stopalu in postopoma popušča proti vrhu noge. To graduirano zmanjševanje pritiska pomaga izboljšati vračanje krvi nazaj proti srcu, kar je še posebej pomembno v venah, ki morajo premagati gravitacijo.

  2. Spodbujanje cirkulacije: Pritisk, ki ga ustvarjajo kompresijske nogavice, pomaga stiskati površinske vene in arterije, kar spodbuja hitrejši pretok krvi v srce. To pomaga zmanjšati tveganje za krvne strdke in edeme ter izboljša oskrbo tkiv s kisikom in hranili.

  3. Zmanjšanje otekline: Pritisk kompresijskih nogavic pomaga preprečiti kopičenje tekočine v tkivih, kar lahko povzroči otekanje. To je še posebej pomembno za ljudi, ki imajo težave z ožiljem, kot so krčne žile ali limfedem.

  4. Zmanjšanje utrujenosti in nelagodja: Kompresijske nogavice lahko zmanjšajo občutek teže, napetosti in utrujenosti v nogah, kar je pogosto posledica dolgotrajnega stoječega ali sedečega dela ter slabše cirkulacije.

  5. Podpora mišicam: Pritisk kompresijskih nogavic pomaga tudi pri podpori mišicam in veznemu tkivu, kar lahko zmanjša tveganje za poškodbe in bolečine.

  6. Različni razredi kompresije: Kompresijske nogavice so na voljo v različnih razredih kompresije, ki se razlikujejo glede na stopnjo pritiska. Zdravnik ali specialist vam lahko priporoči ustrezen razred glede na vaše potrebe.

  Uporaba kompresijskih nogavic je priporočljiva za ljudi z različnimi težavami, vključno s tistimi s krčnimi žilami, ožilnim edemom, ljudmi s sedečim ali stoječim delom ter za nosečnice. Pomembno je, da izberete pravilno velikost in pravi razred kompresije ter upoštevate navodila za nošenje, ki jih predpiše zdravnik ali specialist.

  Posted by Mitja @ 6:39 am

Povezave