Goji jagode so majhno, rdeče, čudežno sadje. Vsebujejo skoraj vse vitalne hranilne snovi v edinstveni kombinaciji, vsebujejo pa tudi vrsto tistih fitokemikalij, kivv ustreznih količinah niso na voljo v naši vsakodnevni prehrani. Goji jagode so zato odlična hrana – superživilo, ki lahko obogati vsakodnevno prehrano in zato tudi pomagajo pri optimizaciji našega zdravja.

Goji jagode iz Tibeta
Goji jagode (Lycium barbarum) nekateri imenujejo tudi volčje jagode ali jagode sreče. Dom goji jagode je na Kitajskem in v Mongoliji. Zato so že več tisoč let sestavni del tradicionalne kitajske medicine.
Vendar pa goji jagode rastejo tudi v nekaterih pokrajinah Tibeta v Himalaji, vendar pa se, za razliko od goji jagod iz drugih regij sveta, samo goji jagode iz Tibeta odlikujejo s kakovostjo, s posebno sočnostjo in sladkostjo.
Goji jagode so, enako kot krompir, paradižnik in paprika iz družine razhudnikovke (Solanaceae). Goji jagode odlikuje izredno velika odpornost ter prilagodljivost in zato dobro uspevajo tudi v srednjeevropskem klimatskem področju.
Goji jagode – eden izmed najboljših živil v svetu
Živila, ki imajo zelo visoko vsebnost hranilnih in vitalnih snovi in s tem tudi nešteto koristnih lastnosti za zdravje, se imenujejo “super hrana”.
Ta živila običajno vsebujejo učinkovito kombinacijo antioksidativnih fitokemikalij, vitalnih snovi, esencialnih maščobnih kislin in ne-esencialnih aminokislin.
Goji jagode so ena izmed teh super hran. Vsebujejo izredno količino edinstvenih hranil in antioksidantov in v prehrani poskrbijo za moč in energijo.
Goji jagode: Že 50 gramov izpolnjujejo polovico dnevne zahteve po železu
Torej, goji jagode vsebujejo vse esencialne aminokisline, mega odmerek vitamina A (beta karoten), vitamin C, vitamin E (ki ga sadje običajno vsebuje le redko) in precejšnjo vrednost vitaminov B. Goji jagode vsebujejo več železa kot špinača, tako da lahko že 50 gramov posušenih goji jagod zadostuje polovici minimalne dnevne potrebe po železu.
Prav tako goji jagode v sledovih zagotavljajo 21 pomembnih elementov, ki zaradi pogosto izčrpanih kmetijskih zemljišč, v naših osnovnih živilih danes komaj še obstajajo.
Priporočamo še: Seminar in delavnica o zdravilnem zelenem čaju
Goji jagode za zdrave oči v starosti
Goji jagode so tudi zelo bogate z edinstvenimi fitohranili in antioksidanti, imenovanimi lutein in zeaksantin. Ti dve hranili sta osnovni pri skrbi za zdrave oči in zdrav živčni sistem.
Za oči so celo tako pomembne, da se priporočajo za preprečevanje degeneracije rumene pege – razširjene očesne bolezni pri ljudeh nad šestdesetim letom starosti. Torej, goji jagode se odlično prilegajo v jedilnik, ki je namenjen skrbi za zdravje oči.
Goji jagode krepijo imunski sistem
Goji jagode tudi tako imenovane polisaharide. To so kompleksni ogljikovi hidrati, ki so se izkazali pri izboljšanju imunskega sistema z aktiviranjem T-limfocite. T-limfocite so specializirane imunske celice, ki se osredotočajo predvsem na boj proti rakavim celicam in virusom.
Goji jagode za vzpostavitev črevesne flore
Polisaharidi v goji jagodah so tudi en od prednostnih virov energije za naše koristne črevesne bakterije. Znano je, da ima zdrava črevesna flora veliko zelo pomembnih nalog. Zagotavlja učinkovito prebavo, poskrbi za redno in enostavno odvajanje blata, za optimalno absorpcijo hranilnih snovi, pa tudi tudi za zdravo in nepoškodovano sluznico.
Na ta način zdrava črevesna flora preprečuje fermentacije in gnitje, kot tudi infekcije z glivicami ali razvoj škodljivih bakterij in posledično tudi kronična vnetja vseh vrst. Goji jagode poskrbijo za regeneracijo črevesne flore in za obnovo črevesja.
Goji jagode proti kroničnim vnetjem
Zaradi njihovih protivnetnih učinkov se goji jagode uporabljajo v Aziji kot del terapije proti boleznim, ki so posledica kroničnih vnetnih procesov, kot so astma, alergije, kronične bolečine in celo rak.
Polisaharidi iz goji jagod poskrbijo tudi za zelo učinkovito razstrupljanje telesa, saj pospešujejo izločanje presnovnih ostankov.
Preverite kaj vse se ponuja na posestvu Herk, na prvi strani.