Skip to content
Herk
Herk

Nekaj popolnoma drugačnega

  • Kmečki turizem
    • Posestvo Herk
    • Paketi Herk
    • Programi Herk
    • Jedilnik in ponudba
    • Rezervacije
  • Zdravje
    • Bolečine v sklepih
    • Bolečine v križu
    • Hujšanje
  • Dobavitelji
    • Otroška vozila
      • Otroški avtomobili
    • Pijače
  • Tehnika
    • Svetila
    • Avtomobilnost
  • Potovanja
  • Marketing
  • Narava
  • Kontakt
Herk

Nekaj popolnoma drugačnega

Ginseng deluje antioksidativno

Mitja, November 11, 2016November 11, 2016

Korenina ginsenga povečuje odpornost organizma proti kemičnim in fizikalnim dražljajem, proti telesnim in duševnim obremenitvam, prav tako pa ugodno deluje proti utrujenosti in šibkosti. Ginseng so znanstveniki dobro raziskali in sedaj je njegova kemična sestava že dobro poznana.

V korenini ginsenga najdemo veliko zdravilnih učinkovin, ki vse skupaj ugodno vplivajo na naše zdravje. Tako v korenini najdemo saponine, to so predvsem ginsenozidi in panaksozidi, pomembni so tudi triterpenski saponini, polisaharidi, poliini, adaptogeni, vitamini A, E in vitamini skupine B. Učinkovine v korenini ginsenga so še maščobna olja, sladkor, škrob, pektin in seveda zelo pomembni minerali.

Minerali železo, krom, baker, cink, selen in magnezij, skupaj z vitamin A in E, so znani antioksidanti, ki so zelo pomembne učinkovine v korenini ginsenga.

Ginseng je pomemben antioksidant

Ginseng je močan antioksidant, ki ščiti naše celice pred prostimi radikali. Prosti radikali so odgovorni za nastanek mnogih obolenj in pospešujejo staranje celic. Med bolezni, ki lahko nastanejo zaradi škodljivega vpliva prostih radikalov, uvrščamo bolezni srca in ožilja, rakave bolezni, poškodbe očesne leče in mrežnice, delno pa tudi bolezni živčevja, kot so Alzhimerjeva in Parkinsonova bolezen. Škodljivo delovanje prostih radikalov poslabšajo težave pri revmi, alergijah in astmi.

Odpornost proti vsem tem boleznim je mogoče bistveno izboljšati. Z antioksidanti lahko namreč prepolovimo tveganje za nastanek raka, z vitaminom E za 40% znižamo možnost  srčno žilnih bolezni, s karotenoidi in vitaminom C in E pa lahko za 80% zmanjšamo poškodbe na očeh.

Seveda pa vse te bolezni ne nastanejo nenadoma, saj poškodbe celic zaradi škodljivega vpliva prostih radikalov nastajajo postopoma več let.

V korenini ginsenga najdemo vse pomembne antioksidante, zato lahko  redno jemanje te korenine življenja močno okrepi vaše telo in prepreči mnoge hude bolezni.

Z uživanjem ginsenga v boj proti raku

V korenini ginsenga se nahaja pomemben antioksidant, vitamin E. Zaradi antioksidativnega delovanja vitamina E v ginsengu, so mnoge raziskave potrdile, da redno uživanje ginsenga brani naš organizem pred rakavimi boleznimi.

Pomanjkanje vitamina E povzroča poškodbe celične membrane v celici in okoli nje, poškoduje se dedna zasnova.

Dolgoročne posledice so motnje presnove in degenerirane celice, iz katerih se razvijejo rakaste. Za večji učinek vitamina E v korenini ginsenga, strokovnjaki svetujejo tudi redno uživanje sadja in zelenjave, kajti v boju proti raku sodelujejo vsi antioksidanti, ki jih veliko prav v sadju in zelenjavi.

Uporaba ginsenga

Ginseng lahko uživamo v mnogih oblikah, kupimo lahko cele posušene korenine, izvlečke v obliki tablet in kapsul, uživamo ga lahko v obliki žganja, vina ali čaja.

Za varne odmerke uživanja ginsenga je do dva grama ginseng korenine na dan, ali 200 do 600 mg izvlečka korenine na dan.

Viri:

Dr. Ulrich Strunz, Vitaminska revolucija
Andreas Jopp, Krepitev imunskega sistema
Omega3.si

Novo

Post navigation

Previous post
Next post

Povezave

Optimizacija spletnih strani za iskalnike – SeoPraktik.si

©2025 Herk | WordPress Theme by SuperbThemes